Näin hyödynnät älypuhelinta lomallakin - lataa parhaat sovellukset

Matkaliput ovat aina hukassa ja opaskirja painaa olkalaukussa. Postikortit lähtevät matkaan vasta loman jälkeen Helsinki-Vantaan kentältä, koska postilaatikkoa on ollut vaikeaa löytää aiemmin. Tällaisille ongelmille voi heittää nyt hyvästit, kunhan taskusta löytyy älypuhelin.

Kätevien sovellusten vuoksi lomamatkalaukun voi pakata aiempaa kevyemmin ja hotellivarauksiakin voi tehdä helpommin myös viime tipassa.

Sovellukset vaativat usein datayhteyden, joten sovellusten käyttö puhelimen oman netin kautta voi tulla todella kalliiksi.  Kiinteä WLAN-yhteys on kuitenkin yleisesti saatavilla monissa maissa esimerkiksi ravintoloissa ja hotelleissa.

EU-maissa netin käyttö puhelimella on nykyisin myös kohtuullisen edullista. Mobiilidatan hintakatto EU-maissa on ollut heinäkuun alusta lähtien 25 senttiä megatavulta. Kaikilla suomalaisilla puhelinoperaattoreilla on myös nykyisin käytössään tiedonsiirron käyttökatto ulkomailla.

Monia sovelluksia voi myös käyttää ainakin osittain offline-tilassa.

Muun muassa seuraavat sovellukset ovat siis kokeilemisen arvoisia:

1. Itellan mobiilipostikortti

Kätevä tapa lähettää selfie-postikortteja. Sovelluksen avulla voi lähettää oikean postikortin, joka on tehty itse otetusta kuvasta. Lähettämiseen tarvitaan datayhteys. Itella jakaa kortin kotimaassa yleensä seuraavana arkipäivänä.

Sovellus on ladattavissa iPhoneen sekä Android- ja Windows-puhelimiin.

2. Lonely Planet

Lonely Planetin suosittuja matkaoppaita voi lukea myös sähköisesti. Puhelinsovellusten kohdevalikoima on laajempi kuin muilla matkaopasjulkaisijoilla. Printtiversioiden tapaan LP-oppaat antavat taustatietoa kohteesta ja sen nähtävyyksistä sekä vinkkejä muun muassa syömiseen ja majoittumiseen. Sovelluksen kartat ovat käytettävissä myös offline-tilassa.

Sovellus ladattavissa iPhoneen.

3. Trip Advisor

Trip Advisorista voi lukea muun muassa muiden matkaajien ravintola- ja hotelliarvosteluja. Myös muuta tietoa matkakohteista.

Sovellus ladattavissa iPhoneen sekä Android- ja Windows-puhelimiin.

4. Tripit

Sovellus järjestää kaikki matkalippuihin ja lomaan liittyvät vahvistussähköpostit yhteen. Tärkeät paperit eivät huku, eikä mukana tarvitse kuljettaa painavaa paperimappia. Sovelluksen kokoamaan matkasuunnitelmaan voi lisätä myös karttoja ja muistiinpanoja. 

Sovellus ladattavissa iPhoneen, Android- ja Windows-puhelimiin ja BlackBerryyn.

5. WhatsApp ja Skype

Suosittu WhatsApp on kätevä lomallakin. Kuulumiset voi näpytellä nettiyhteyden ollessa saatavilla ilmaiseksi, eikä rahaa kulu tekstiviesteihin.

Skypen kautta voi soittaa ilmaisia nettipuheluita ja lähettää viestejä. Lisäksi Skypen kautta voi soittaa maksullisia puheluita matka- ja lankapuhelimiin.

Sovellukset ladattavissa iPhoneen, Android- ja Windows-puhelimiin sekä BlackBerryyn.

6. Travellink ja Momondo

Travellink on monitoimisovellus, jonka kautta voi etsiä tietoa matkakohteista ja varata lentoja ja hotelleja.

Samankaltainen sovellus on myös Momondo, jonka kautta voi muun muassa vertailla lentojen, hotellien ja vuokra-autojen hintoja ja tehdä varauksia. Sovellus ottaa huomioon sekä perinteiset lentoyhtiöt että halpalennot.    

Sovellukset saatavilla iPhoneen ja Android-puhelimeen.

7. SayHi Translate

Tämän sovelluksen avulla voi puhua paikallisen ihmisen kanssa, vaikka yhteistä kieltä ei olisikaan. Kun sanot jotain puhelimeesi, se kääntää puheesi välittömästi haluamallesi kielelle. Halutessasi voit saada käännöksen myös kirjallisena.

Sovelluksen voi ladata iPhoneen.

8.  ForecaWeather

Sovellus kertoo sääennusteet lomakohteissa ympäri maailmaa. Lisäksi palvelussa voi tutkailla sade- ja pilvisyysanimaatioita. Foreca tarjoaa 10 päivän ennusteen jopa 140 000 paikkakunnalle.

Sovellus ladattavissa iPhoneen sekä Android- Windows-puhelimiin.

9. Uber

Sovelluksen avulla epävirallisen taksikyydin voi saada perinteistä taksia halvemmalla. Kyytiä haluava ihminen näkee Uberin sovelluksesta, onko lähettyvillä Uber-autoja, ja voi tilata sellaisen sovelluksen kautta. Uberia käytetään tällä hetkellä 42:ssa eri maassa. Se on suosittu erityisesti Yhdysvaltojen kaupungeissa. Euroopassakin sovellusta voi käyttää esimerkiksi Moskovassa, Pietarissa, Berliinissä, Tukholmassa, Roomassa, Barcelonassa, Lontoossa ja Pariisissa.

Sovellus ladattavissa iPhoneen ja Android-puhelimiin.

10. XE Currency 

Valuuttasovellus kertoo kurssit jokaisesta valuutasta ja päivittyy jopa minuutin välein. Lisäksi sovelluksen avulla voi laskea, paljonko mikäkin tuote maksaa eri valuutoissa.

Sovellus saatavilla iPhoneen, Android-puhelimiin, BlackBerryyn, Windows- ja Firefox OS-puhelimiin.

Ja tässä oli vasta jäävuoren huippu. Markkinoilla on paljon myös maakohtaisia sovelluksia ja monilla turistioppailla on myös omat sovelluksensa.

Ei kun latailemaan ja reissuun! 

Lue myös:

    Uusimmat