Näin huipputuomari muuttaisi VAR-videotarkistusta – ex-Huuhkajat-pelaaja: "Pelin hengen vastaista"

Timo Furuholm ja Mohammad Al-Emara muistelevat räiskyviä kohtaamisiaan jalkapallokentällä 1:56
Timo Furuholm ja Mohammad Al-Emara muistelevat räiskyviä kohtaamisiaan jalkapallokentällä.

Jalkapallon EM-kisoissa videotarkastukset ovat nousseet jälleen kerran puheenaiheeksi, kun erinäisiä tilanteita on tarkasteltu minuuttitolkulla ja useita maaleja on hylätty välillä melko heppoisin perustein. Entinen maajoukkuepelaaja Timo Furuholm ja huippuerotuomari Mohammad Al-Emara kertovat oman näkemyksensä videotarkistusten toimivuudesta.

– Koko ajan saadaan jatkuvasti kehitettyä systeemiä sen verran, että saadaan ehkä millisekunteja pois. Systeemi on kasvanut sisään futikseeja jalkapallo-ottelurytmi on muuttunut ja se on muuttunut ikuisesti, Al-Emara pohtii.

Tämä useita faneja kismittääkin. Tarkistukset kestävät välillä useita minuutteja ja pelin virtaus keskeytyy. Al-Emara huomauttaa, että pelin sisällä asiaa ei välttämättä edes huomata.

– Aika harvoin kuulen, että pelaajatvalmentajat tai tuomarit olisivat niin radikaalisti sitä vastaan.

Furuholm pitää VAR-systeemiä toimivana, mutta näkee siinä myös puutteita.

– Jos pallo menee esimerkiksi maaliviivan yli, niin tällaiset asiat ovat ehdottoman hyviä. Mutta sitten tulee kysymys, että pitäisikö kaikki rikkeet ja filmausyritykset ottaa videotarkistuksella pois? Sittenhän peli olisi jatkuvasti seis, Furuholm pohtii.

– Mutta kyllä minä olen sitä mieltä, että jos on tämmöistä tekniikkaa, se kannattaa hyödyntää. Tällä tavalla varmasti virheitä tulee vähemmän.

Entinen maajoukkuekärki nostaa kuitenkin esille joitain tilanteita, jotka tuntuvat epäoikeudenmukaisilta.

–Muistan esimerkiksi, kun HJK:n David Browne laukoi AS Romaa vastaan Eurooppa liigassa unelmamaalin, mutta sitä edelsi rangaistusalueella joku vähäpätöinen rike, ja maali hylättiin. Varmasti kyseessä oli rike, mutta siinä tilanteessa oli luultavasti myös monta muuta rikettä, mitä ei otettu huomioon, Furuholm sanoo.

EM-kisoissa on nähty vastaavanlaisia tilanteita. Esimerkiksi Saksan Robert Andrich laukoi upean maalin Sveitsiä vastaan, mutta maali hylättiin edeltävässä tilanteessa tapahtuneen rikkeen vuoksi.

Furuholm nostaa esiin myös maalit, jotka hylätään, vaikka yksikään ihmissilmä ei ole huomannut tilanteessa rikettä.

– Tulee maali ja kukaan vastustajista ei valita, mutta silti se hylätään. Se on pelin hengen vastaista, Furuholm pohtii.

– Ymmärrän hyvin, että tuollaiset tilanteet ärsyttävät, Al-Emara sanoo.

Videotarkistustyökalua kehitetään jatkuvasti, ja silloin kaikki kokemukset ovat tärkeitä, jotta työkalusta saadaan parempi.

– On tosi tärkeää, että pelaajia ja valmentajia kuunnellaan, kun mietitään tulkintoja ja sääntöjä ja mietitäänmihin linjat vedetään, El-Amara muistuttaa.

Jos joillekin katsojille tulee tunne, että pelit keskeytyvät tarkistusten ajaksi, on Al-Emara myös samoilla linjoilla.

– Olen enemmän pelin virtauksen kannalla. Minä ottaisin VAR-tarkistukselta valtuuksia pois ja katsoisin oikeasti vain ne ratkaisevat isot asiat.

Al-Emara uskoo, että tulevaisuudessa järjestelmä toimii selkeästi paremmin. EM-kisoissa on nähty monia paitsiomaaleja, ja välillä tuomioita on jouduttu odottelemaan minuutteja.

– Luulen, että systeemi kehittyy sellaiseksi, että esimerkiksi paitsiotilanteissa tuomio selviää sekunnissa. 

Lue myös:

    Uusimmat