Näin HS:n ex-toimittaja vastaa Matti Ahteen väitteisiin

Rikoskirjailija, entinen Helsingin Sanomien rikostoimittaja Harri Nykänen kiistää Veikkauksen entisen toimitusjohtajan Matti Ahteen syytökset häntä kohtaan.

Ahde väittää tuoreessa kirjassaan Matti Ahde – sähkömies, että Nykänen olisi kohdistanut häneen vuosikausia kestäneen ajojahdin.

Ahteen mukaan ajojahti päätyi lopulta hänen erottamisestaan Veikkauksen toimitusjohtajan paikalta vuonna 2001.

Nykäsen mukaan Ahde valehtelee. Erityisesti Nykästä hämmentää kirjassa esitetty väite, jonka mukaan Ahde kertoo Nykäsen ottaneen häneen yhteyttä puhelimitse jo vuonna 1995. Helsingin Sanomat joutui tuolloin oikomaan Nykäsen aiemmin kirjoittamaa juttua Veikkauksen myymäläkaupoista.

– Nykänen soitti minulle ja sanoi, ettei hän anna tätä anteeksi, ennen kuin minut on pudotettu, Ahde kirjoittaa kirjassaan.

Nykänen kertoo MTV3 Uutisille, että Ahde valehtelee.

– Väite on paksua puppua, sanoo Nykänen.

Nykänen korostaa, ettei hän HS:n toimittajana olisi voinut mitenkään toimia Ahteen kuvailemalla tavalla.

– Jos olisin toiminut noin, niin minähän olisin saanut potkut alta aikayksikön. On naurettavaa väittää, että soittaisin yhdelle Suomen vaikutusvaltaisimmista henkilöistä, ja uhkaisin toimittajana järjestää hänelle kenkää. Itse saisin silloin potkut.

"Tyypillisiä poliitikkojen puheita"

Helsingin Sanomat julkaisi vuoden 2001 helmikuussa Nykäsen kirjoittaman jutun, jossa kerrottiin erään suuren suomalaisen yhtiön miestoimitusjohtajan ahdistelleen naisalaisiaan.

Jutussa ei mainittu Ahdetta tai Veikkausta. Sen sijaan Nykänen nimesi Ahteen myöhemmin Nelosen Palaneen käryä -ohjelmassa.

Ahde kirjoittaa tuoreessa kirjassaan pelänneensä tuolloin vaimonsa Hilkka Ahteen kanssa, mitä vuosia kostoa vannonut toimittaja Nykänen saisi lehteen painettua.

Nykänen ei ymmärrä Ahteen väitteitä kostosta.

– Mitä syytä minulla oli Ahteelle kostaa? Mieluummin Ahteella oli syytä kostaa minulle, koska hänhän oli saanut lunta tupaan – en minä. Se, että ryhdyin kirjoittamaan Ahteesta taas muutaman vuoden jälkeen, oli ihan normaalia seurantaa, sanoo Nykänen.

Nykänen luonnehtii, että Ahteen kostopuheita "tyypillisiksi poliitikkojen väitteiksi."

– Se on ainoa, millä tavoin hän pystyy sen selittämään muille ja itselleen, että kyseessä olisi jonkinlainen kosto ja ajojahti, toteaa Nykänen.

"Ahdisteltuja oli 4–5, ei kaksi"

Nykyisin rikoskirjailijana toimiva Nykänen sanoo, että Ahde tuo kirjassaan esiin väittämiään hyvin valikoivasti.

Nykäsen hämmästelee muun muassa sitä, miksi Ahde puhuu kirjassaan vain kahdesta naisesta, jotka olivat esittäneet ahdisteluväitteitä. Nykänen huomauttaa, että aikoinaan asian ulkopuoliseksi selvitysnaiseksi asetetulla professori Pirkko K. Koskisella oli tiedot 4–5 naisesta, jotka väittivät ahdistelua tapahtuneen.

– Ahde keskittyy kirjassaan vain kahteen naiseen, koska 4–5 kuulostaa jo niin isolta, ettei hän pysty kaikkia niitä selittämään, sanoo Nykänen.

Nykänen pitää myös epäilyttävänä sitä, ettei Ahde vienyt koskaan juttua käräjille.

– Hän menetti sentään kaiken – maineensa ja työpaikkansa. Jos kaikki oli muka keksittyä, niin luulisi, että hän olisi antanut asian poliisin tutkittavaksi, pohtii Nykänen.

Nykänen sanoo, että hänellä itsellään oli lista noin kymmenestä naisesta, jotka väittivät ahdistelua tapahtuneen.

– Ahde tietää, että jos juttu olisi mennyt oikeuteen, niin minä olisin marssittanut nämä naiset todistamaan ja tuolloin hän olisi ollut todella lirissä.

Lue myös:

    Uusimmat