Näin hoidat huonekasvejasi oikein

Löydätkö kerta toisensa jälkeen vehreänä ostamasi huonekasvit hetken päässä nuutuneina olohuoneen nurkasta? Puutarhaneuvos Arno Kasvi neuvoo, miten päivität huonekasvisi kevään korvilla uuteen kukoistukseen.

Arno Kasvi kehottaa suhtautumaan huonekasvien hoitotoimenpiteisiin maltillisesti. Toisin kuin moni luulee, kasvit eivät automaattisesti tarvitse kevään tullen täyttä multien vaihtoa.

− Usein pelkkä pintamullan vaihto riittää, Kasvi toteaa.

Huonoon kuntoon päässeet huonekasvit tulee käydä varovasti läpi.

− Pyyhi lehdistä pölyt. Huonot lehdet voi leikata kokonaan pois, mutta toimi maltillisesti. Ainoastaan limoviikunat ovat niin sitkeitä, että ne kestävät leikkaamista reippaammallakin kädellä.

− Toisinaan voi olla myös tarpeen siirtää kasvi varovasti suurempaan ruukkuun.

Mikäli kasvi on päässyt pölyttymään kunnolla, se kannattaa kantaa suoraan suihkun puolelle.

− Kun ficus tai muu kovempilehtinen kasvi viedään kylpyhuoneeseen pölypesuun, laita ruukku muovipussiin, sido tyvestä narulla pussi runkoon kiinni ja kaada koko kasvi makuuasentoon lattialle.

− Mikäli lehdet ovat kovasti lian peitossa, sekoita tiskiainetta pesuvadin veteen ja puhdista lehdet varovasti pehmeällä harjalla. Muuten haalea vesisuihku potilasta käännelleen, lehdistöä samalla lempeästi suihkuttaen, riittää, Kasvi neuvoo.

Milloin laitan uudet mullat?

Uuden mullan lisäämisessä on hyvä ottaa muutama asia huomioon.

− Muista pöyhiä multaa, kun otat sen ulos pussista; näin multa ilmastetaan. Mikäli pussi on ollut auki ja multa on ehtinyt kovettua, siihen voi sekoittaa hieman vettä.

Entä jos varaston perukoilta löytyy viime joululta yli jäänyt multasäkki. Voiko sen sisältöä yhä käyttää?

− Puolikin vuotta vanha multa kelpaa ihan hyvin. Jos saatavilla on puhdasta soraa, sitä voi lisätä mullan joukkoon ilmastamisen edistämiseksi, Kasvi neuvoo.

− Jos multaa jää yli, sillä voi täyttää jo huhtikuun lopulla parvekelaatikot odottamaan kesän kukkia. Muista puhdistaa laatikot ensiksi huolellisesti.

Onko lannoitus tärkeää?

Kevään korvilla kukkakauppojen hyllyt täyttyvät erilaisista lannoitteista. Myös niiden käytössä kannattaa säilyttää maltti.

− Istutusmullissa on mukana ravinteita. Niitä käytettäessä kasville ei saa antaa heti perään lisälannoitteita. Kasvi ei kestä liian suuria määriä kerralla, ammattilainen neuvoo.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja