Poliisille ei ole ilmoitettu perjantaille kaavaillusta rekkojen Convoy Finland -mielenosoituksesta Helsingissä: "Sosiaalisessa mediassa on helppo puhua kaikenlaista"

Sosiaalisessa mediassa uhkaillaan koko Helsingin keskustaa tukkivalla mielenosoituksella – tästä on kyse 1:40
Katso myös video: MTV Uutiset Live kertoi koronarajoitusten suunnitellusta mielenilmauksesta perjantaina.

Sosiaalisen median Convoy Finland 2022 -ryhmissä on suunniteltu Helsingin keskustan ja eduskuntatalon ympäristön tukkimista ajoneuvoilla perjantai-iltana 4. helmikuuta. 

Facebook-ryhmässä osallistujien vaatimuksiksi luetellaan kaikkien koronatoimenpiteiden ja -rajoitusten purkaminen Suomessa, polttoaineverotuksen puolittaminen ja hallituksen eroaminen.

Helsingin poliisi on tiedottanut olevansa tietoinen tapahtumakutsusta ja toivovansa järjestäjän yhteydenottoa.

Myös tapahtuma-ala aikoo osoittaa mieltään kulttuuritilojen ja tapahtumien avaamisen puolesta Senaatintorilla saman viikon torstaina. Järjestäjinä ovat Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme sekä kulttuuri-, tapahtuma- ja urheilualaa edustava Mitta on täysi-työryhmä.

Ylikomisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisilaitokselta kertoi MTV Uutisille tiistaina, että tapahtuma-alan mielenosoituksesta on tehty ilmoitus ja neuvottelut järjestäjän kanssa on aloitettu. Perjantaille suunnitellusta tapahtumasta ei ole otettu yhteyttä. 

– Lain mukaan ilmoitus tulee jättää vähintään 24 tuntia ennen tapahtuman alkua, vielä on aikaa, Heinonen sanoo.

Poliisi tulee toimimaan tapahtumissa tilanteen mukaisesti, Heinonen sanoo. Hän pitää lumitilannetta isompana haasteena järjestelyjen kannalta. 

– Sosiaalisessa mediassa on helppo puhua kaikenlaista. On huomattu, että se ei korreloi kovin hyvin sen kanssa, miten asiat käytännössä menevät ja kuinka monta lopulta tulee paikalle. 

Heinonen uskoo, että poliisi löytää tarvittaessa laillisen tavan toimia mielenosoittajien kanssa, kuten Elokapinan kadunvaltauksissa on tehty. Hän myöntää, että ihmisten kantaminen pois paikalta ei riitä, jos koronarajoitusten vastustajien mielenosoitus toteutuu julkisuudessa olleen suunnitelman mukaisesti. 

– Suomessa on kuitenkin pitkät perinteet, että mielenosoituksissa noudatetaan lakia. Luotan siihen. 

Keskustassa tapahtumien aikaan liikkuvilta ei Heinosen mukaan vaadita erityistä varautumista. Hän kehottaa seuraamaan esimerkiksi Helsingin poliisin Twitter-kanavaa ajan tasalla pysymiseksi. 

Lue myös:

    Uusimmat