Mainos

Näin helle ja ukkonen vaikuttavat kodinkoneisiisi

Helteet ja ukkonen aiheuttavat tänäkin kesänä ruuhkapiikin kodinkonehuoltoihin.

Suomen Kodinkonehuoltojen Liiton puheenjohtaja ja tamperelaisen Piketa Oy:n huoltopäällikkö Kari Järvinen sanoo, että helle haittaa etupäässä kylmälaitteiden toimintaa. Ukkonen taas on riski kaikille laitteille, joissa on elektroniikkaa.

Yleisimmin laitevika syntyy ukkosella niin, että salama pääsee iskemään johtoa pitkin laitteeseen, jossa helposti rikkoutuva elektroniikkakortti on ensimmäisenä vastassa.

– Kaupungeissa ukkonen ei aiheuta niin paljon vahinkoa, koska kaikki sähkölinjat kulkevat maan alla. Maaseudulla on enemmän avolinjoja, joten siellä ukkonen pääsee helpommin tunkeutumaan sähköverkkoon, Järvinen sanoo.

Järvinen suosittelee pahimman ukkosmyrskyn ajaksi ottamaan ne sähkölaitteet pois seinästä, jotka saa helposti irrotettua.

– Mutta esimerkiksi liesitasolla ei ole mitään töpseliä, vaan se on suoraan kiinni sähköverkossa. Sen irrottaminen ei olekaan niin yksinkertaista, Järvinen huomauttaa.

Asunnon sisälämpötila ratkaisee

Ukkosta enemmän kodinkonehuoltoihin tulee yhteydenottoja koskien kylmälaitteita, joihin on ilmaantunut toimintaongelmia helteiden aikana.

Kun keittiön lämpötila nousee yli 30 asteeseen, eivät normaalisti hyvin toimivankaan kylmälaitteen tehot välttämättä riitä.

Jääkaapissa tehottomuuden huomaa siitä, että sen sisälle alkaa kertyä jäätä. Normaalitilanteessa kaappi sulaa aina seisontajakson aikana, mutta helle sekoittaa lämpötilan niin, ettei termostaatti saavuta katkaisupistettä missään vaiheessa.

Voisi kuvitella, että kesämökkien vanhat kylmälaitteet olisivat helteillä erityisellä koetuksella, mutta Järvisen mukaan ongelmia tulee enemmän kaupungeissa, joissa asuntojen sisälämpötilat nousevat helteillä korkeiksi.

– Kaupungeissa asunnot ovat helteillä monesti aika kuumia, eikä niitä pääse tuulettamaan yhtä hyvin kuin kesämökeillä. Kesämökillä voi olla sellainen tilanne, että keittiössä voidaan pitää koko ajan ovet auki pihalle, Järvinen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.