Mainos

Näin hävität tappajaetanan - havaintoja jo 300 paikasta

Espanjansiruetanoiden eli tappajaetanoiden esiintyminen on Suomessa vielä pistemäistä ja torjuntaa kannattaa tehdä, toteaa ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen Helsingin Ympäristökeskuksesta.

– Ensimmäiset havainnot tehtiin kymmenkunta vuotta sitten. Nyt espanjansiruetanaa on tavattu jo noin 300 paikasta. Pohjoisimpana Rovaniemi. Esimerkiksi Helsingissä on alueita, joissa etanoita on runsaasti, kuten Lauttasaaressa.

– Etanat etenevät vain 50 metriä yössä eli ihmisen omat toimet levittävät etanoita paikasta toiseen. Niitä tulee maansiirtojen ja puutarhakasvien mullan mukana.  Espanjansiruetanoita levittävät myös lehtikasat ja kompostit, kertoo Pakarinen.

Näin torjut etanoita:

Jos alueelta on tavattu espanjansiruetanaa, nurmikko ja piha-alueen kasvillisuus kannattaa pitää matalana ja siistinä. Näin etanat eivät löydä suojaa kuivumista vastaan. Myös lehti- ja risukasat on hyvä polttaa, jolloin etanoille ei jää talvehtimispaikkoja. Kompostien kalkitseminen on myös yksi keino torjua etanoita.

Etanan esiintymisalueilta ei saa kuljettaa muualle maa-ainesta, lehtikasoja, kompostia eikä kasveja. Näin estetään etanoiden ja niiden munien kulkeutuminen uusille alueille.

Kompostin päälle ripotellaan kalkkia, joka imee etanoista veden. Kompostin kalkitseminen on syytä rajoittaa vain espanjansiruetanan torjuntaan, sillä kalkki haittaa kompostin pieneliöiden toimintaa. Avokomposteja on myös syytä välttää.

Koivutisleellä voidaan rajoittaa etanoiden liikkumista. Etanat eivät ylitä koivutisleellä käsiteltyä aluetta, joten tisleen avulla voi suojata istutuksia. Koivutisle ei kuitenkaan hävitä etanoita, vaan ainoastaan rajoittaa niiden liikkumista. Toistaiseksi koivutislettä ei vielä ole laajasti kaupallisesti saatavilla.

Lähde: Vieraslajit.fi

Näin hävität tappajaetanat

Pakarisen mukaan ympäristökeskus suosittelee tappajaetanoiden hävittämiseksi keittämistä.

– Se ei aiheuta kipuja eläimille. Kivuttomin ja nopein on keittää väljässä vedessä, jolloin kuolema tulee välittömästi. Olen nähnyt ohjeita, joissa päälle kaadetaan kuumaa vettä, mutta en suosittele tätä. Kivuliasta on myöskin etanoiden heittäminen suolaan tai etikkaan.

– Tämän jälkeen etanat voi heittää sekajätteen sekaan, sillä Helsingissä sekajäte poltetaaan. Riihimäellä on omia keräysastioita etanoille, jossa ne viedään ongelmajätelaitokselle, lisää Pakarinen.

Pakarisen mukaan espanjansiruetanan erottaa kotimaisesta ja vaarattomasta ukkoetanasta värityksen ja juovien perusteella.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.