Näin harva sydänpysähdyksen saanut pelastuu – uskalla elvyttää

Vain joka kymmenes sydänpysähdyksen saaneista pelastuu, sillä elottomaksi mennyt henkilö ei usein saa peruselvytystä. Suomen Sydänliitto rohkaiseekin jokaista toimimaan aktiivisesti elvytystilanteessa. 

Euroopan elvytysneuvoston mukaan noin sata tuhatta ihmishenkeä olisi vuosittain pelastettavissa, jos kanssaihmiset tunnistaisivat hätätilanteet ja uskaltaisivat aktiivisesti ryhtyä elvytykseen kodeissa, kaduilla, työ- ja harrastuspaikoilla. Sydänpysähdyksen saaneen uhrin selviytymismahdollisuudet moninkertaistuvat mitä nopeammin elvytystoimiin ryhdytään.

Kansainvälisten tilastojen mukaan vain joka kymmenes sydänpysähdyksen saaneista ihmisistä pelastuu. Keskeinen syy on, että elottomaksi mennyt henkilö ei saa peruselvytystä.

Suomessa vuosittain noin 4000 ihmistä saa äkillisen sydänpysähdyksen. Valtaosa sydänpysähdyksistä tapahtuu kotona. Tilanteen nopea tunnistaminen ja välitön soitto hätäkeskukseen ovat perusedellytyksiä selviytymiselle. Lisäapua odotellessa tulee aloittaa elvytys. 

Sydänliitto kehottaa kaikkia ryhtymään hengenpelastajiksi ja käymään käsiksi elvytystilanteessa.

Muista tämä, jos joku äkisti lyyhistyy tai makaa maassa:

1) Herättele, ravistele: Reagoiko henkilö mitenkään?

2) Soita 112 ja kerro missä olet ja mitä on tapahtunut.

3) Aloita hätäkeskuksen ohjeiden mukaan paineluelvytys.

Suomen elvytysneuvosto suosittelee kaikille ensiapu- ja peruselvytystaitojen opettelua ja ylläpitämistä. Kursseja käymättäkin jokaisen pitää uskaltaa auttaa. Hätäkeskus numerossa 112 neuvoo ja johtaa elvytystilannetta siihen asti, kun ammattiapu saapuu paikalle.

Maailmalla ihmisiä on rohkaistu ryhtymään elvyttämiseen korostamalla, että rintakehän painelu käsin riittää aloittamaan hengenpelastavat toimet. Painelurytmin voi hakea suositusta disko-kappaleesta, Staying alive, suomeksi Elää mä sain.

– Elvyttämiseen riittää kaksi kättä, Sydänliiton asiantuntijasairaanhoitaja Sami Kaivos sanoo.

– Pyydä ohikulkijaa tai toista lähellä olevaa ihmistä soittamaan hätänumeroon 112 samalla, kun itse ryhdyt paineluelvytykseen.

– On suurempi virhe olla tekemättä mitään kuin ryhtyä kokemattomanakin elvyttämään, Kaivos sanoo.

Euroopan elvytyspäivää vietetään 16.10.

Lähde: Suomen Sydänliitto ry

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat