Näin härskisti koronavirusta on käytetty hyväksi rikosten tekemiseen – "Kotiin tuli koronapuhdistusta tekevä mies, joka vei rahat, kortit ja kaulakorut"

Poliisi kertoi sunnuntaina ensimmäisestä Suomessa havaitusta koronahuijauksesta – näin rikolliset hyödyntävät poikkeusolosuhteita 6:50
Poliisi kertoi ensimmäisestä havaitusta koronahuijauksesta maaliskuussa. Videolla käydään lävitse ilmiötä ja miten siltä puolustautua.

Koronapandemia on avannut portit myös rikollisille.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos tiedotti maaliskuussa, että koronavirustilannetta ja tautiin liittyvää huolta on hyödynnetty hyvin uskottavien huijausten tekemisessä. Erityisesti iäkkäämmät ihmiset ovat joutuneet koronahuijareiden uhreiksi.

Ilmiö on tuttu myös Helsingin poliisilaitoksella. Tähän mennessä Helsingin poliisin tietoon on tullut muutama tapaus, joissa on kyse niin sanotuista koronahuijauksista.

– Tapahtumat sijoittuvat maaliskuun jälkimmäiselle puoliskolle. Koska rikosilmoitusten tekemisessä ja käsittelyssä esiintyy viivettä, voi olla, että tapauksia tulee poliisin tietoon vielä lisää, Helsingin poliisista kommentoidaan MTV Uutisille.

Ihmisiä huijattu monella tapaa

Poliisi mainitsee kolme esimerkkiä, joissa on käytetty hyväksi koronavirusta. Ensimmäisessä tapauksessa henkilö on saanut sähköpostin, jossa on väitetty, että hänet tullaan viemään ambulanssilla koronatestiin ja tästä tulee postissa.

Toisessa tapauksessa henkilön kotiin on tullut mies, joka väitti tekevänsä koronapuhdistuksen, mutta veikin rahat, pankkikortit ja korut.

Poliisin mukaan kolmannessa tapauksessa uhria on seurattu kotiin, tunkeuduttu sisälle asuntoon koronasuojainmyyjänä esiintyen ja anastettu lompakko.

– Varsinaisena rikosilmiönä, jos tästä vielä sellaisena voi varsinaisesti näiden lukumääräisesti vähäisten juttujen perusteella ylipäätään puhua, asiassa on vielä liian aikaista tehdä pidemmälle meneviä johtopäätöksiä, Helsingin poliisista kerrotaan.

Myös poliisina esiintyviin, koronatarkastuksia tekeviin henkilöihin tulee suhtautua varauksella. Poliisi painottaakin, etteivät he tarjoa minkäänlaisia palveluja asunnon tarkastuksiin liittyen tai tee mitään koronatarkastuksia ovelta ovelle.

Lue myös:

    Uusimmat