Näin Finlandia-raati perusteli ehdokasvalintojaan

Finlandia-valintalautakunta asetti ehdolle Riikka Ala-Harjan romaanin Maihinnousu, Pirjo Hassisen Populan, Heidi Könkään Dora, Doran, Ulla-Lena Lundbergin Is/Jään, Aki Ollikaisen Nälkävuoden ja Juha Seppälän Mr. Smith -romaanin.

Ennakkosuosikit kuten Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat ja Riikka Pulkkisen Vieras eivät ole tänä vuonna ehdolla 30 000:n euron Finlandia-palkintoon.

Valintalautakunnan perustelut:

Riikka Ala-Harja: Maihinnousu (Like)

Riikka Ala-Harjan Maihinnousussa maailma romahtaa, mutta ihmiset eivät. Romaanissa taistellaan periksi antamatta ja monella rintamalla: historiallisessa Normandian maihinnousussa ja yhden naisen elämässä. Normandian maihinnousua työkseen selostavan Julien mies pettää, lapsi sairastuu syöpään, ja Julien osaksi jää selviytyä. Romaanin riisuttu kieli ja paljas, raportinomainen kerronta alleviivaavat ahdistuksen kouriintuntuvaa kuvausta, ja sitä, millaista on olla äärimmäisten tunteiden – vihan, rakkauden, raivon ja toivon – mahdottomassa aallokossa.

Pirjo Hassinen: Popula (Otava)

Pirjo Hassisen Popula on ajantasainen analyysi suomalaisesta yhteiskunnasta, pahoinvoinnista ja poliittisen ääriliikkeen toimintamekanismeista. Hyödynnetyistä satiirin piirteistä huolimatta romaanissa luodaan karikatyyrien sijaan psykologisesti tarkkanäköisiä muotokuvia ihmisistä, joita olemme. ”Popula”-puolueen kansaan menevä puheenjohtaja jää romaanissa sivurooliin, kun sen sijaan seurataan puolueen vaikutuspiiriin ja ahdinkoon ajautuneiden eri-ikäisten ja eritaustaisten Pirjon ja Pertun mielikuvituksellisia edesottamuksia. Hassisen poikkeuksellisen luova kielenkäyttö ja sen myötä paikoin pilkahteleva vino huumori edesauttavat teoksen karun yhteiskunta-analyysin hätkähdyttävyyttä.

Heidi Köngäs: Dora, Dora (Otava)

Heidi Köngäksen Dora, Dora on psykologisesti tarkkanäköinen romaani, jonka historiallisena taustana on Hitlerin luottomiehen, varusteluministeri Albert Speerin matka Suomen Lappiin joulukuussa 1943. Näkökulmatekniikkaa hyödyntäen ja viiltävän tarkasti Köngäs näyttää Speerin, hänen sihteerinsä, suomalaisen tulkin ja muun seurueen väliset jännitteet: halun, intohimon ja pelon. Samalla teos osoittaa, miten asianosaiset torjuvat näkemänsä kurjuuden ja hädän ja koettavat perustella toimiaan parhain päin. Taitavan kerronnan ja ilmaisuvoimaisen kielensä avulla Dora, Dora näyttää, mitä kritiikitön uskollisuus, vallanhimo ja miellyttämisenhalu saavat aikaan.

Ulla-Lena Lundberg: Is (Schildts & Söderströms)

Ulla-Lena Lundbergs roman Is är en berättelse om en ung prästfamilj, som efter krigen börjar bygga upp sitt liv i en liten skärgårdsförsamling. Romanen har många plan och höjer sig ofta genom sin välvilliga humor över den vardag som skildras. Den bildar en noga genomtänkt helhet, där varje element förefaller motiverat. I de enskilda episoderna, som förebådar eller förverkligar romanens dramatiska vändpunkt, finns en lyrisk skönhet, som fördjupas av den förlust som väntar vid horisonten eller i bakgrunden. Is visar för läsaren varför personerna handlar som de handlar: som föräldrar, som medlemmar av ett samfund, och i vid mening på naturens och naturkrafternas villkor.

Ulla-Lena Lundberg: Jää (Teos & Schildts & Söderströms)

Ulla-Lena Lundbergin romaani Jää on kertomus nuoren papin perheestä, joka alkaa rakentaa elämäänsä sotien jälkeen pienessä saaristoseurakunnassa. Monitasoinen romaani nousee taitavasti ja usein huumorin myötäsukaisuudella kuvatun arjen yläpuolelle ja muodostaa tarkkaan mietityn kokonaisuuden, jossa jokainen elementti näyttäytyy motivoituna. Romaanin yksittäisissä kohtauksissa, jotka ennustavat tai toteuttavat sen dramaattista käännettä, on lyyristä kauneutta, joka syvenee horisontissa tai taustalla odottavan menetyksen vuoksi. Jää näyttää lukijalleen, miksi sen ihmiset toimivat niin kuin toimivat: vanhempina, yhteisön jäseninä, ja laajasti ottaen ihmisinä luonnon ja sen voimien armoilla.

Aki Ollikainen: Nälkävuosi (Siltala)

Aki Ollikaisen nälkävuosiin 1867 ja 1868 sijoittuva teos kuvaa pienen perheen matkaa kohti Pietaria ja parempia olosuhteita. Naturalistinen ja kielellisesti ilmaisuvoimainen kuvaus saa runollisia sävyjä, kun kuolema ottaa elämänvietistä vallan ja kun nälkä selättää tahdonvoiman. Idealismin ja arkitodellisuuden välinen juopa korostuu, kun köyhän perheen rinnalla kuvataan Helsingin herrojen mietteitä historiallisesti vaikeassa tilanteessa. Nälkävuosi näyttää, mitä ihmisyydelle tapahtuu äärimmäisissä olosuhteissa, ja muistuttaa, että myös hyvään on mahdollisuus.

Juha Seppälä: Mr. Smith (WSOY)

Juha Seppälän Mr. Smith jättää taakseen perinteisen romaanimuodon kertoakseen aikamme ahneuden diagnoosin ja synkän ennusteen sen toteuttajille. Besserwisser Mr. Smith, joka sukkuloi romaanin sivuilla ajan ja paikan kahleista piittaamatta, saa seurakseen kirjavan henkilögallerian, joiden joukosta kirkkaimpina loistavat vähäväkisimmät Briscilla ja Rane, ja heidän rujo rakkaustarinansa, jossa piilee teoksen toinen, kaunis ydin. Romaanin monelta tasolta läpitunkeva totuus rahan tuhovoimasta välittyy vastaansanomattomasti kirkkaan kielellisen ilmaisun ansiosta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat