Lukijoiden suosikit eivät saa tänä vuonna Finlandiaa

Ennakkosuosikit kuten Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat ja Riikka Pulkkisen Vieras eivät ole tänä vuonna ehdolla 30 000 euron Finlandia-palkintoon.

Finlandia-valintalautakunta asetti ehdolle Riikka Ala-Harjan romaanin Maihinnousu, Pirjo Hassisen Populan, Heidi Könkään Dora, Doran, Ulla-Lena Lundbergin Is/Jään, Aki Ollikaisen Nälkävuoden ja Juha Seppälän Mr. Smith -romaanin.

130 romaania lukenut valintalautakunta kertoi, että luonnehdinta "kansainvälinen" nousi raadin keskusteluissa monta kertaa esille ja parhaat vuoden romaanit kestävät minkä tahansa vertailun aihevalintojen ja käsittelytavan puolesta.

Se valitsi Finlandia-ehdokkaiksi romaaneja, joissa kielellinen ja kerronnallinen taitavuus yhdistyy kokonaisuuden hallintaan ja siten muotoutuvan uuden tai vanhan ja viisaan näkökulman onnistuneeseen välittämiseen.

Kansainvälisyys ei raadin mukaan kuitenkaan merkitse oman maan ja kulttuurin unohtamista, sillä useimmiten se on "kansallisen" asettamista johonkin yleisempään tai laajemmin tunnettuun, mutta vähemmän käsiteltyyn.

Yksittäinen toistuva tapahtuma tämän vuoden romaaneissa on Lapin sota, jolle Katja Ketun viime vuoden Kätilö-romaani ilmeisesti antoi alkusysäyksen. Myös Hitler vilahtelee tämän vuoden romaaneissa paljonkin.

Taloustematiikka, raha ja ylipäätään markkinavoimien ruodinta ovat aiempien vuosien tapaan kirjallisuudessamme esillä, mutta nyt yhä enemmän sosiaalista omatuntoa kolkutellen.

Suomen Kirjasäätiön hallituksen asettamassa palkintoraadissa työskentelivät kirjallisuudentutkija, dosentti Janna Kantola puheenjohtajana, ja jäseninä äidinkielen ja kirjallisuuden ja median lehtori Riitta Kulmanen sekä toimitusjohtaja, elokuvatuottaja Lasse Saarinen.

Presidentti Tarja Halonen valitsee ehdokkaista palkinnonsaajan 4. joulukuuta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja