Näin et riko selkääsi lumitöissä

Vaikka talvi on ollutkin harvinaisen vähäluminen tähän asti, ei se ole silti säästänyt lumitöiltä. Näillä Selkäliiton vinkeillä pidät selkäsi kunnossa. Muista, kaikille ei sovi samanpituinen lumilapio!

Lumityöt ovat hyötyliikuntaa parhaimmillaan. Lumitöihin kannattaa varautua asianmukaisin varustein, muun muassa käyttämällä kenkiä, joissa on pitävä, liukastumisen estävä pohja.

Ennen aamuisia lumitöitä kannattaa verrytellä, jotta keho valmistuu työhön. Selän välilevyt ovat yön jäljiltä pulleana ja loukkaantumisriski on suurempi, jos lumenluonti alkaa lämmittelemättä. Täältä löydät Selkäliiton verryttelyohjeet ennen ja jälkeen lumenluonnin.

Hengityksen tasainen ja vapaa kulkeminen lumenluonnin aikana on tärkeää, jotta työ luonnistuu hyvin. Niin kuin fyysisessä työssä yleensä, hyväkuntoisista vartalon lihaksista on hyötyä myös lumitöissä. Henkilöllä, jolla on heikko lihaskunto, on suurempi riski satuttaa selkänsä myös lumenluonnissa.

Oikean kokoiset välineet

Lumilapion varren on oltava sopivan pituinen. Liian pitkällä lapiolla työ on raskaampaa, ja liian lyhyellä lapiolla selkä on kumarassa ja rasittuu turhaan.

Sopivan mittainen lumilapio yltää tekijän kainaloon.

Muista tekniikka

Lumen kolaaminen on lapiointia ergonomisempaa. Kolatessa lunta työnnetään eteenpäin selkä suorana, lapioidessa selkä kiertyy.

Kun kolaat lunta:

– Pidä keskivartalo napakkana. Käytä jalkojen ja keskivartalon lihasvoimaa, ja yritä pitää niska-hartiaseudun lihakset rentoina.

Kun lapioit lunta:

– Mene lähelle kinosta, jota lapioit. Lumitaakka on sitä raskaampi mitä kauempaa lapioit. Kaukaa lapioinnissa myös kädet sekä alaselkä rasittuvat enemmän.

– Nosta jaloilla, älä selällä.

– Kun heität lumen lapiosta, älä kierrä vartaloa, vaan anna lanteiden liikkua olkapäiden mukaan.

– Lapioi molemmilla puolilla vartaloa.

Lähde: ePressi.com, Suomen Selkäliitto ry

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat