Näin et enää koskaan kärsi turhasta väsymyksestä?

Jatkuva väsymys voi olla merkki sairaudesta ja esimerkiksi kroonisesta stressistä. Elämäntavat ovat kuitenkin yksi tärkeimpiä keinoja huolehtia hyvästä jaksamisesta. Kokosimme yhteen keinot, joiden avulla ylläpidät energisoivaa elämäntapaa.

Elämäntavat ovat energisen elämän a ja o. Jos kärsit jatkuvasta väsymyksestä, kokeile ensin laittaa tapasi kuntoon, mutta ota yhteyttä lääkäriin, mikäli ne eivät auta.

Roiski vettä kasvoillesi tai mene suihkuun, jos olet väsynyt

Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä voi auttaa väsymyksen tunteeseen keskellä päivää.

Syö aamiainen

Vaikka et olisikaan nälkäinen, syö silti pieni aamiainen. Tutkimusten mukaan aamiaisen nauttivat ihmiset voivat paremmin niin fyysisesti kuin henkisestikin päivän aikana. Cardiffin yliopiston tutkijat havaitsivat, että säännöllinen aamiainen vähentää muun muassa stressiä.

Syö 3–4 tunnin välein

Näin verensokerisi pysyy tasaisena pitkin päivää, etkä kärsi esimerkiksi iltapäiväväsymyksestä.

Nauti runsaasti kuituja

Kuidut pitävät paitsi vatsan tyytyväisenä, myös verensokerin tasaisena.

Älä unohda vettä!

Nauttimalla vettä riittävästi pysyt virkeämpänä. Älä kuitenkaan lipitä sitä liikaa – litra päivässä riittää.

Älä nauti kofeiinia enää iltapäivällä ja illalla

Sinun on vaikeampaa nukahtaa, joten myös nukut vähemmän. Lisäksi unesi voi olla huonolaatuisempaa.

Myös alkoholia on hyvä välttää. Jos koet, että haluat drinkin ennen nukkumaanmenoa, kokeile vaikkapa hyvää tekevää smoothieta.

Huolehdi ulkonäöstäsi

Tarvitsetko hyvän syyn suunnata kampaajalle tai vaatekauppaan? Walthamin terveysklinikan perustajan, Alice D. Domarin mukaan miellyttävä ja ryhdikäs peilikuva vaikuttaa mieleen energisoivasti – ja tottahan se on, koet olosi ryhdikkäämmäksi tyylikkäissä työvaatteissa kuin esimerkiksi nuutuneessa hupparissa.

Älä kanna kaunaa

Tämä on helpommin sanottu kuin tehty, mutta jos tiedät kantavasi negatiivista lastia mukanasi, päästä siitä irti esimerkiksi terapian avulla.

Siivoa koti kuntoon

Kodin siivoaminen tuo puhtia elämään – etenkin ylimääräisistä tavaroista ja turhasta rojusta luopuminen. Tee siis itsellesi palvelus ja tee kunnon suursiivous tänä viikonloppuna. Huomaat, että kun kaikki tavarat ovat paikoillaan ja koti on puhdas, koet olosi rauhallisemmaksi ja hyväntuulisemmaksi. Siivoaminen on myös varsin meditoivaa puuhaa.

Vähennä tietokoneen ja television käyttöä

Etenkin illalla käytettynä ne saattavat vaikuttaa uneesi ja vaikeuttaa nukahtamista

Mene ajoissa sänkyyn

Rauhoitu nukkumaanmenoa varten hyvissä ajoin ja mene petiin riittävän aikaisin. Pyri siihen, että olet aina sängyssä esimerkiksi kymmeneltä illalla. Ennen tätä on hyvä tehdä jotain rauhoittavaa, kuten lueskella kirjaa tai tehdä hengitysharjoituksia.

Harrasta liikuntaa

Tee reippaita kävelylenkkejä tai aloita uusi harrastus. Hikiliikunta kolme kertaa viikossa on lääke, joka varmasti tuo tuloksia!

Syö hyvää tekevää ruokaa

Tiedät kyllä, millainen on terveellinen ruokavalio – mitäpä jos kokeilisit välillä noudattaakin sitä? Hyvä ruoka tuo energiaa ihan samalla tavoin kuin hampurilaiset ja muu roskaruoka väsyttävät.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja