Näin Erdoganin läksytys otettiin vastaan Ruotsin mediassa: Turkkia toivottiin ulos Natosta, Mika Aaltola mainittu

1:40
Näin Erdoğan kertoi Suomen Nato-jäsenyyden mahdollisesta hyväksymisestä: "Ruotsi tulee järkyttymään".

Ruotsi sai kuulla kunniansa Turkin presidentiltä Recep Tayyip Erdoganilta sunnuntai-iltana.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan laittoi uusia kierroksia Suomen, Ruotsin ja Turkin väliseen Nato-soppaan sunnuntai-iltana. Erdogan ilmoitti, että Ruotsin kanssa napit vastakkain oleva Turkki olisi valmis hyväksymään Suomen Naton jäseneksi ilman Ruotsia. Suomi ja Ruotsi ovat viime vuoden keväästä saakka edenneet rinnakkain Nato-jäsenyysprosessissa.

Ruotsin suurimmissa medioissa Erdoganin Ruotsi-lyttäys huomioitiin sunnuntai-iltana luonnollisesti suurena palstatilana. Sävy tosin oli suurilta osin neutraalin tyyni.

Esimerkiksi Aftonbladet muotoili otsikkonsa seuraavasti: "Turkki on valmis ottamaan Suomen Natoon". Jutussa on lainattu Erdogania pitämässään puheessa ja kerrattu syitä, miksi Turkki ei tue Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Tukholman yliopiston Turkki-asiantuntija Paul Levin huomauttaa, että Erdoganin puhe ei sisältänyt mitään uutta tietoa ruotsalaisille.

– En tiedä, onko presidentti Erdogan puhunut asiasta selvästi aiemmin. Mutta pohjimmiltaan se ei ole suuri muutos, Levin kerrotaan jutussa sanoneen TT:lle.

Lisäksi Aftonbladet oli nostanut esille sen, miten Suomessa reagoitiin Erdoganin puheenvuoroon. Esimerkiksi oli otettu Suomen ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan tviitti, jota jutussa oli lainattu. 

– Onko Ruotsin ja Suomen NATO-teiden erottaminen toistaan lopullinen kantava vai vain neuvottelutaktinen siirto? Joka tapauksessa on syytä oikeasti miettiä vaihtoehtoa. Mitä se tarkottaisi Suomelle, johon kuitenkin Venäjän etupiirivaateet suoraan kohdistuu?

"Eräänlaista kiristystä"

Expressenin etusivulla puolestaan oli esillä tiukempaa vastausta Turkille.

Media kertoo, että Donald Trumpin entisen neuvonantajan John Boltonin mukaan Turkki pitäisi sulkea Naton ulkopuolelle toimintansa vuoksi. 

–Tämä on eräänlaista kiristystä, Boltonin kerrotaan sanoneen SVT:lle. 

Expressen kertoo Boltonin toivoneen kärsivällisyyttä sekä Suomessa että Ruotsissa. Boltonin mukaan Erdoganin puheet eivät yllättäneet. 

– Hän käyttäytyy samalla tavalla omaa kansaansa kohtaan, joten ei ole yllättävää, että hän käyttäytyy tällä tavalla muita kohtaan. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja