Näin ennennäkemätön sieppaus tapahtui

Aamulehden tietojen mukaan sieppaaja iski keskiviikkona 27. toukokuuta keskellä kirkasta päivää.

26-vuotias Herlinin teollisuussuvun perijätär saapui kotiinsa Helsingin Töölöön, kun sieppaaja iski.

Aamulehden mukaan ei mennyt kuin hetki, kun Suomen rikkaimpiin henkilöihin kuuluvan, Koneen Säätion hallituksen puheenjohtajana toimivan Hanna Nurmisen tyttären puhelin mykistyi. Kukaan ei saanut häneen enää yhteyttä.

Naisen hengen pelättiin olevan vaarassa

Naisesta tehtiin katoamisilmoitus saman viikon lauantaina, 30. toukokuuta. Muutamassa päivässä selvisi, että katoamisessa oli kyse vakavasta sieppauksesta.

Rikoskomisario Kari Tolvanen kertoi MTV3:lle, että oli syytä epäillä naisen hengen olevan vaarassa. Aamulehden mukaan sieppaaja lähetti uhkausviestin, jossa naisen henkeä uhattiin.

Lunnaita 8–10 miljoonaa euroa

Sisäministeri Anne Holmlund vahvisti, että lunnaita maksettiin lopulta 8–10 miljoonaa euroa. Tarkkaa summaa ei voida tässä vaiheessa tutkinnallisista syistä paljastaa. Sitäkään ei voida kertoa, missä rahat ovat nyt.

Osa lunnasrahoista putosi Turun Louhen parkkihalliin. Poliisi ei voinut rahojen löytymispäivänä julkistaa alkuperän todellista syytä, sillä siepattua naista ei vielä ollut vapautettu. Myös ilmatilan rajoittamisesta jouduttiin pimittämään tietoa.

Apua myös ulkomailta

Sisäministeri Holmlund seurasi tapauksen tutkimuksia alusta lähtien. Poliisi käynnisti laajan tutkimusoperaation ja sai virka-apua myös puolustusvoimilta, rajavartiolaitokselta sekä tullilta. Kari Tolvasen mukaan myös ulkomaiset viranomaiset ovat avustaneet tutkimuksissa muun muassa siltä varalta, jos sieppaaja olisi ollut ulkomaalainen tai olisi mahdollisesti yrittänyt paeta ulkomaille.

Tapauksesta oli uhrin turvallisuuden takia pakko vaieta visusti. Tolvanen myöntää, että on äärimmäisen harvinaista, että viranomaiset antavat tahallisesti väärää tietoa julkisuudessa.

- Tällaista tapahtuu äärimmäisen harvoin, ja ainakaan minulle ei ole tullut koskaan aikaisemmin eteen, Tolvanen totesi MTV3:n uutisissa.

Naista pidettiin Turun keskustassa

Tapaus alkoi valjeta perjantaina. Sieppaaja nouti lunnasrahat Turusta ja samalla reissulla osa rahoista putosi parkkihalliin. Ohikulkijat veivät ihmetellen löytyneitä sadan euron seteleitä poliisille.

Seuraavana yönä poliisi käynnisti kaksi mittavaa operaatiota. Poliisi löysi siepatun naisen metsästä Turun läheltä Vahdolta. Hän oli fyysisesti hyvässä kunnossa. Nelosen mukaan sieppaaja oli pitänyt naista vankina kerrostaloasunnossa Turun keskustassa.

Turkulaista Juha Turusta epäillään sieppauksesta

Aamulehden mukaan poliisi iski samana yönä turkulaiseen yksityisasuntoon ja pidätti keski-ikäisen miehen epäiltynä panttivangin ottamisesta.

Poliisilähteistä vahvistettiin MTV3:lle, että epäilty on 44-vuotias turkulainen yritysjuristi Juha Turunen. Turunen on perheellinen mies ja ollut viime kunnallisvaaleissa SDP:n ehdokkaana. Hänellä ei ole aiempaa rikostaustaa.

Poliisin mukaan sieppaaja ei tuntenut uhriaan entuudestaan. Tolvasen mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että motiivina olisi raha. Tolvanen ei ota tässä vaiheessa kantaa siihen, olisiko joku muu taho pakottanut sieppaajan tekoon. Poliisi myös selvittää, toimiko sieppaaja yksin.

Siepatun naisen perhe on toivonut toipumisrauhaa uhrille ja koko perheelle.

Poliisin on esitettävä vangitsemisvaatimus oikeudelle tiistaihin puoleen päivään mennessä.

(MTV3)

Katso Tanja Huutosen juttu (Kymmenen uutiset 14.06.2009)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja