Näin asuntojen energiatodistuksia valvotaan

MTV3 Uutiset kertoi sunnuntaina 9.6. osan kiinteistönvälittäjistä uskovan, että uutta energiatodistuslakia tullaan kiertämään.

Vuoden 1980 jälkeen rakennetun kerrostaloasunnon tai pientalon omistajan on nykyään teetettävä asunnostaan energiatodistus myynnin tai vuokrauksen yhteydessä. Todistuksesta voi joutua maksamaan jopa 1 500 euroa.

– Kaupanteko on kaupantekoa ja mustaa valkoisella. Siinähän voidaan sopia mitä ihmeellisimmistä asioista. Ja silloin kun ne (sopimukset) on allekirjoitettu, niin silloin näin on sovittu, sanoi OP Kiinteistökeskus Kokkolan toimitusjohtaja Matti Leskelä MTV3 Uutisille.

Leskelän mukaan voidaan siis sopia, ettei energiatodistusta tarvita.

Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton mukaan asuntokaupan voi tehdä ilman energiatodistusta vain poikkeustilanteessa, ja silloinkin todistuksen puuttumisen syy on merkittävä selkeästi kauppakirjaan.

Poikkeustilanne voi syntyä esimerkiksi silloin, jos pätevöitynyttä energiatodistuksen laatijaa ei paikkakunnalta heti löydy. Se ei kuitenkaan poista velvollisuutta hankkia todistus myöhemmin.

Tällä hetkellä Suomessa on yli 900 pätevöitynyttä energiatodistusten laatijaa, ja uusia pätevöitetään koko ajan.

Lainvastaisesti tehty sopimus on juridisesti pätemätön

Energiatodistusten tekijöitä ja todistusten laatua valvoo Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.

ARA:n ylitarkastaja Ritvaliisa Rinnemaa tyrmää kiinteistönvälittäjän väitteen siitä, että energiatodistuslakia voidaan kiertää vain sopimalla, ettei todistusta tarvita.

– EU-direktiivi rakennusten energiatehokkuudesta ja energiatodistuslaki ovat pakottavaa lainsäädäntöä. Myyjä ja ostaja eivät voi sopia lainvastaisesta menettelystä säännöksiä rikkomatta. Lainvastaisesti tehty keskinäinen sopimus on juridisesti pätemätön, Rinnemaa huomauttaa.

Energiatodistuksen hankkiminen on aina asunnon myyjän tai vuokraajan, ei välittäjän vastuulla. Rinnemaa muistuttaa kuitenkin myös kiinteistönvälittäjien toimintaa koskevista valvontasäännöksistä.

– Mikäli todistusta ei ole, annettuja säännöksiä rikkovat sekä myyjä että kiinteistövälittäjä, Rinnemaa sanoo.

Energiatodistuslaissa on säädetty, että asunnon esittelyssä on oltava nähtävillä rakennuksen energiatodistus. Rakennuksen energiatehokkuutta kuvaava tunnus on mainittava myös myynti- ja vuokrausilmoituksessa. Nämä ovat välittäjän vastuulla.

Pistokokeita ja uhkasakkoja

Rinnemaan mukaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus selvittää toteutuneet kiinteistökaupat ja sen, onko niissä käytetty energiatodistusta. Tarkastuksia tehdään pistokokeilla.

Seuraamusjärjestelmässä edetään siten, että ARA antaa myyjälle ensin kehotuksen hankkia energiatodistus määräajassa. Jos näin ei tapahdu, ARA antaa varoituksen ja uuden määräajan.

Mikäli myyjä ei vieläkään hanki energiatodistusta, ARA voi tehostaa käskyä joko sakon uhalla tai uhalla, että ARA teettää todistuksen myyjän lukuun.

Tämän jälkeen ARA ryhtyy toimenpiteisiin, jolloin se voi teettää todistuksen tai määrätä sakon maksettavaksi. Todistus voidaan vaatia tehtäväksi myös jälkikäteen kauppojen jo toteuduttua.

– Sakon suuruus harkitaan aina tapauskohtaisesti, mutta se on kohtuullisessa suhteessa energiatodistuksen hintaan, Rinnemaa sanoo.

Energiatodistuslaki astui voimaan kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

Lue myös:

    Uusimmat