Kävelet ruokakauppaan ja mukanasi on tarkkaan mietitty ostoslista. Silti kärryysi on kuin taikaiskusta hypännyt kassalle tultaessa herkullisia heräteostoksia. Älä syytä itseäsi, syytä kauppaa!
Kaikkihan sen jo tietävät: ruokakaupat suunnitellaan mahdollisimman houkutteleviksi. Salakavalat kauppiaat sijoittavat sipsit ja karkit aivan kassojen läheisyyteen ja juuri silmiesi korkeudella sijaitsevilla hyllyillä notkuu toinen toistaan herkullisempia tarjouksia.Supermarketit ovat kaikenlisäksi niin jättimäisiä, että puolen tunnin kauppareissulta ilman heräteostoksia selviää ulos vain teräshermoinen ihminen.
Korttimaksuilla heräteostoksia
Jos haluat välttää heräteostoksia, ota kauppareissulle mukaan käteistä. Tutkimusten mukaan ihmiset ostavat herkemmin impulssiostoksia, kun maksuvälineenä käytetään korttia. Tämä vuoksi kaupat suosivatkin omia bonuskorttejaan, jossa on kätevästi mukana maksutili!
Osta kärryllinen hyvää oloa
Jos jo pelkkä kaupan nimi huokuu luonnollisuutta ja terveellisyyttä ja myymälän sisustus muistuttaa ihanan idyllistä maatilaa, et välttämättä kiinnitä huomiota tuotteiden etiketteihin samalla tavalla kuin tavallisessa supermarketissa. Älä siis mene terveellisyysansaan ja kuvittele ostavasi kärrykaupalla hyvää oloa, kun todellisuudessa saatat ostaa tavallisia tuotteita kalliimpaan hintaan.
Musiikin tahdillakin vaikutus
Oletko koskaan ajatellut, millaista musiikkia ruokakaupassasi soi, ja miten se vaikuttaa ostoskäyttäytymiseesi? Tutkijoiden mukaan hitaalla musiikilla saadaan asiakkaatkin hitaammalle tuulelle, jolloin ihmiset viettävät enemmän aikaa tuotteiden keskuudessa. Nopeatahtinen musiikki taas käskee asiakkaita ostamaan ja nopeasti!
Ei ole mitenkään epätavallista, että kaupassa soi silloin espanjalainen musiikki, kun salsakastikkeet ovat tarjouksessa. Musiikilla voidaan siis vaikuttaa ostopäätöksiin. Ota kauppaan mukaan oma kannettava mediasoitin, jolloin kaupan musiikki ei voi vaikuttaa sinuun!
"Oho, hyllyyn oli jäänyt vanha hintalappu"
Monissa kaupoissa pidetään alhaista hintaa peruskulutustavaroissa, kuten maidossa, kananmunissa ja vessapaperissa, jolloin asiakkaalle jää helposti sellainen kuva, että kyseisestä kaupasta kannattaa ostaa tuotteita halvemmalla. Todellisuudessa muut kaupan tuotteet voivat hyvinkin olla 10 prosenttia kalliimpia kuin muualla. Olet kuitenkin jo päättänyt tehdä ostoksesi kyseisessä kaupassa, etkä välttämättä enää kiinnitä huomiota näihin hintoihin.
Lue siis aina hintalappu ja tarkista hinta myös kassalla. Kaupat saattavat joskus "unohtaa" vanhat hinnat hyllyihin ja kassakuitissa komeileekin lopulta aivan toisenlainen luku.
Salakavalat hyllyt
Kuten jo alussa kerroimme, kaupat sijoittavat impulssituotteet hyllyihin, jotka ovat suurin piirtein silmiemme korkeudella. Jos siis etsit terveellisempiä tuotteita, avarra näköpiiriäsi ylös ja alas.
Supermarketit osaavat olla myös salakavalia tarjouslappusten kanssa. Näetkö horisontissa ison oranssin ale-plakaatin, mutta et millään pysty lukemaan, mitä lapussa lukee? Tämän jälkeen kävelet puoli kilometriä kaupan toiseen päähän ja huomaat, että tarjous ei oikeastaan ollut edes kovin kummoinen, mutta "otetaan nyt kärryyn varmuuden vuoksi näitä muutama, kun tänne asti käveltiin…"
(MTV3)