Näiden sähköhärveleiden puikkoihin pääsee ilman ajokorttia – sata kilometriä maksaa alle euron

Jos sähköautonkin kilometrikustannukset saavat kylmän hien otsalle, voisi ainakin osan matkoista korvata sitäkin edullisemmalla liikkumismuodolla. Suomalaisyhtiö kertoo tiedotteessaan, että kevyiden sähköajoneuvojen käyttökustannukset jäävät huhtikuunkin sähkönhinnoilla alle euroon sadalla kilometrillä.

Sähkökäyttöisiä skoottereita sekä koppimopoja valmistava Skand on selvittänyt, millaiset ovat eri käyttövoimia hyödyntävien ajoneuvojen kustannukset sataa ajokilometriä kohti. Laskelmat korostavat kevyen liikenteen sähköajoneuvojen edullisuutta muihin kulkupeleihin nähden.

Selvitys ei ota huomioon eri kulkuneuvojen hankinta- tai ylläpitokustannuksia, vaan keskittyy pelkästään sadan kilometrin ajosuoritteen menoihin. 

Skand kertoo tiedotteessaan keränneensä polttoaineiden ja sähkön hintatiedot huhtikuussa. Se vertasi hintoja ajoneuvojen keskimääräiseen kulutukseen sadalla kilometrillä. Löydät laskelmissa käytetyt kulutusarvot jutun loppupuolelta.

Ajoneuvoiksi on Skandin selvityksessä laskettu henkilöautoista bensiini-, hybridi- ja täyssähköautot, ja kevyen liikenteen ajoneuvoista bensiinimopot, sekä sähköiset neljä-, kolme- ja kaksipyöräiset.

Diesel- tai kaasuautot eivät Skandin selvitykseen jostain syystä mahtuneet, mutta lisää hintavertailuja eri käyttövoimista voit lukea esimerkiksi tästä artikkelista.

Bensa- ja sähkömopon kustannuksissa iso ero

Skandin toteuttaman selvityksen mukaan hintaero bensiinikäyttöisten, hybridiautojen, sähköautojen sekä täyssähköisten kevyiden ajoneuvojen välillä on huomattava.

Sadan kilometrin ajaminen korkeakulutuksisella bensa-autolla maksaa Suomessa Skandin laskelmien mukaan 25,7 euroa, hybridiautolla 9,6 euroa, sähköautolla 3,4 euroa, bensiinimopolla 6,4 euroa ja kevyellä sähköajoneuvolla edullisimmillaan noin 0,7 euroa.

Skand teki laskelmansa seuraavien keskivertokulutusarvojen pohjalta:

  • Bensiiniauton kulutus, korkea: 12 litraa/100 km
  • Bensiiniauton kulutus, keskitaso: 7 litraa/100 km
  • Bensiinimopon kulutus, keskitaso: 3 litraa/100 km 
  • Hybridiauton kulutus: 4,5 litraa/100 km
  • Sähköauto: 20 kWh/100 km
  • Kevyt sähköinen kulkuneuvo: 4 kWh/100 km

Skand on valmistanut kevyitä sähköisiä ajoneuvoja vuodesta 2015 lähtien. Se on myynyt kymmenisentuhatta ajoneuvoa, joista valtaosan Suomessa ja Ruotsissa. Yhtiö tiedotti helmikuussa 2022 laajentavansa liiketoimintaansa myös Saksaan.

Sähköisten senioriskoottereiden ja koppimopojen lisäksi Skand valmistaa tavanomaisempiakin sähkömoposkoottereita.

Rescue-koira Aku matkusti 3700 kilometriä sähkömopoautolla Espanjasta Suomeen – näin matka sujui 5:10
KATSO MYÖS: Rescue-koira Aku matkusti 3 700 kilometriä sähkömopoautolla Espanjasta Suomeen – näin matka sujui.

Lähde: Skand

Lue myös:

    Uusimmat