Naapuri kuristi tuttunsa julmasti asunnossaan – ruumis jätettiin tuuletusparvekkeelle housut polvissa

Sami Olavi Maukonen tuomittiin Hyvinkään käräjäoikeudessa tämän aiheutettua toisen miehen kuoleman kuristusotteella viime elokuussa.

Miestä syytettiin alun perin taposta ja hautarauhan rikkomisesta. Mies oli hyökännyt asunnossaan kerrostalonaapurinsa kimppuun takaapäin ja ottanut tästä ”hapetusotteen” joka johti miehen tajuttomuuteen. Lattialle jätetty tajuton mies kuoli kuristamisen ja alkoholipäihtymyksen yhteisvaikutuksesta.

Uhri jätettiin puolipukeissa tuuletusparvekkeelle

Oikeus kuitenkin katsoi, että kyseessä oli tapon sijaan törkeä pahoinpitely ja siitä seurannut törkeä kuolemantuottamus. Syyttäjä piti tekoa raakana ja julmana, sillä Maukonen oli yllättäen ja ennalta-arvaamatta hyökännyt uhrin kimppuun takaapäin.

Mies tuomittiin myös hautarauhan rikkomisesta, jossa hänellä oli myös rikoskumppani. Kaksikko raahasi ruumiin rappukäytävään ja sieltä kerrostalon tuuletusparvekkeelle. Syyttäjä kuvaili ruumiin olleen parvekkeella paidatta ja päällyshousut tiputettuna polviin. Rikostoveri myös auttoi miestä rikoksen jälkien hävittämisessä pyyhkimällä lattiaa sekä pesemällä astioita ja tekstiilejä.

Uhrin läheisille tuhansien korvaukset

Vuonna 1980 syntynyt Maukonen tuomittiin törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä pahoinpitelystä ja hautarauhan rikkomisesta 5 vuoden 2 kuukauden vankeusrangaistukseen. Tuomioon laskettiin mukaan miehen aiemmin saama ehdollinen tuomio hautarauhan rikkomisesta ja rikoksentekijän suojelemisesta.

Maukonen määrättiin korvaamaan uhrin läheiselle 4000 euroa teon aiheuttamasta kärsimyksestä ja toiselle läheiselle 4000 euron kärsimyskorvauksen lisäksi 1000 euroa teon aiheuttamasta akuutista stressihäiriöstä.

Miehen vuonna 1957 syntynyt rikostoveri tuomitiin 50 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen hautarauhan rikkomisesta ja rikoksentekijän suojelemisesta.

Miehet tunsivat uhrin entuudestaan. Miehillä on kytkös aiemmin Riihimäellä tapahtuneeseen Leena Pekkarisen tappoon, jossa uhri haudattiin Keski-Suomen Viitasaarelle. Miehet saivat asiassa tuomiot hautarauhan rikkomisesta.

35-vuotiasta miestä syytetään Leena Pekkarisen, 57, taposta 0:56

Lue myös:

    Uusimmat