Mainos

Naantalin öljyvahingon syy yhä epäselvä

Naantalissa eilen meressä havaittu öljy on saattanut levitä jopa Ahvenanmaalle. Merivartiosto on saanut havaintoja, joiden mukaan öljyä olisi levinnyt Ahvenanmaan eteläpuolelle Ledsundiin saakka.

Tarkastaja Uljas Hietapakka Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että Airiston alueella ja Naantalin rahtisatamassa on suuri öljylautta. Öljy on Fortumin mukaan kevyttä polttoöljyä, joka haihtuu auringossa ja tuulessa. Hietapakan mukaan silloin tilanne olisi vakava, jos kyseessä olisi raskas polttoöljy. Pelastuslaitos myös puomitti Naantalin satama-alueen yön aikana. Lähellä öljyn havaintopaikkaa sijaitsee mm. presidentin kesäasunto Kultaranta. Öljyn kulkeutumisesta lähirannoille ei ole tietoa.

Pelastuslaitoksen mukaan öljyn alkuperää on vielä mahdotonta sanoa varmasti. Päivystävä päällikkö Mika Viljanen Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta kertoo MTV:n uutisille, että öljy saattaa olla peräisin laivasta, mutta rannikolla sijaitsevaa teollisuuttakaan ei voida vielä sulkea pois.

Aikaisemmin arveltiin, että öljy olisi peräisin Fortumin Naantalin voimalaitokselta. Fortumin mukaan öljy ei ole lähtöisin sen säiliöistä. Voimalaitospäällikkö Jari Rahtun mukaan eilisillan ja yön tutkimuksissa säiliöistä tai putkistoista ei ole löytynyt vuotoja. Yhtiö jatkaa edelleen tarkastustoimia viranomaisten kanssa. Fortumilla on Naantalissa yksi suurempi ja kolme pienempää öljyn varastosäiliötä.

Aamupäivän aikana on myös arvioitu, että öljyä vuotaisi länteen matkalla olevasta laivasta, koska öljyvanat ovat olleet laivaväylän suuntaisia.

Öljyn kokonaismäärää ei osata vielä sanoa, mutta pelastuslaitoksen mukaan sitä on runsaasti. Nähdyt öljylautat ovat olleet suuria.

Viljanen kertoo, että seuraavaksi odotetaan ilmakuvia öljyn leviämisestä ja sen esiintymisalueista. Sen jälkeen on mahdollista sanoa hieman tarkemmin, mistä öljy on peräisin.

Ensimmäiset ilmoitukset öljystä tulivat eilen puolenpäivän aikaan. Ennen puoltapäivää Naantalin satamasta lähti eilen 4-5 alusta.

Merivartiosto lähettää tänään Dornier-valvontalentokoneen tutkimaan lauttoja. Pelastuslaitoksen mukaan tarkoituksena on mm. selvittää, onko kyseessä yksi yhtenäinen öljylautta vai useita erillisiä öljylauttoja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.