Mysteeriputki iskeytyi vantaalaisen omakotitalon katon läpi – putosiko outo kappale lentokoneesta?

3:21
Katso videolta Rikospaikan juttu aiheesta.

– Se tuli varaston harjakaton pohjoispuolelle, Jouko Hirvonen sanoo ja osoittaa ylös katolle. Olemme omakotitaloalueella Vantaan Varistossa, suurin piirtein Vihdintien ja Kehä III:n risteyksessä. Laskeutumisreitti Helsinki-Vantaalle kulkee suoraan yllä ja koneita jyrisee yli muutaman minuutin välein.

Katso videolta Rikospaikan juttu aiheesta.

19. marraskuuta 2018 Hirvonen puhdisti katoltaan lehtiä ja huomasi reiän. Jokin oli lävistänyt tiilikaton, aluskatteen ja eristysvillat sekä tehnyt vielä ison lommon ilmastointiputkeen.

Aiheuttaja löytyi avovintiltä. Se oli 40-senttinen messingin värinen putki. Jäljistä pystyi päättelemään, että metalliesine osui kattoon vinosuuntauksella.

Esineen oli pakko olla pudonnut ilmasta

Hirvonen pyysi naapuriaan, eläkkeellä olevaa poliisia Tuomo Jaatista katsomaan tapausta. Putkessa oli naarmuja ja miehet arvelivat painoksi noin 300 grammaa. He eivät kuitenkaan punninneet putkea.

– Vauhti on ollut kova ja voima on ollut kova, sanoo Jaatinen, jonka pitää voimistaa ääntään, kun potkurikone jyrisee päitten yllä.

Miehet miettivät eri vaihtoehtoja ilkivallasta rakennusräjäytyksiin, mutta päätyivät siihen, että esine oli pudonnut ilmasta. Muuta mahdollisuutta ei ollut. Heittämällä ei tuollaista jälkeä synny, eikä pohjoispuolella ollut työmaita.

Tarkka osumapäivä ei selvillä

Siitä ei ole tarkkaa tietoa, minä päivänä reikä oli syntynyt, koska Hirvonen ei ollut osumaa aiemmin huomannut. Edellisen kerran hän oli käynyt katolla muutama kuukausi aiemmin. 

– Olimme varmaan poissa, kun se tapahtui, koska muutoin tuollaisen varmasti kuulisi.

Reiän läpi valunut vesi oli aiheuttanut jonkin verran vesivahinkoa varastoon, mutta vakuutus korvasi sen.

Jaatinen ilmoitti asiasta poliisille ja partio haki putken pois.

Syytä selvittää

Tapaus kiinnosti naapurissa asuvaa entistä poliisia.

– Sitä on pyritty identifioimaan, Jaatinen sanoo.

Jaatinen ei ole tyytyväinen poliisin toimintaan asian selvittämisessä. Hänelle on jäänyt sellainen kuva, ettei tapaus hirveästi kiinnosta poliisia, eikä hän ole saanut poliisista asiallisia vastauksia.

– Tapaus olisi syytä selvittää. Ei tämä meidän oma juttu ole. Tämä koskettaa meitä täällä maassa ja mahdollisesti lentoturvallisuutta.

Taas lentokone laskeutuu talon yli.

– Tässä paikkeilla laskutelineet viimeistään aukeavat, Hirvonen sanoo.

Tapausta selvittäneellä ex-poliisilla on teoria.

– Oma ajatus on se, että esine olisi kappaletavaran kuljettimen rullaosa. Sellaisessa kuljettimessa on rulla monta kymmentä peräkkäin ja niitä käytetään lentokoneiden lastauksessa.

– Se voisi olla tällaisen kuljettimen osa, Jaatinen sanoo.

Mysteeriksi jää, miten osa olisi joutunut laskutelineen sisään ja pysynyt kyydissä nousun ajan.

Ilmasta pudonnut

Onnettomuustutkintakeskuksessa tapaus tiedetään. Heidän asiantuntijansa arvion mukaan hyvin todennäköisesti esine ei ole lentokoneen osa, mutta se on voinut pudota lentokoneesta juuri laskutelinettä avattaessa.

– Tapaus jäi poliisin hoidettavaksi, keskuksesta todetaan MTV Uutisille.

Vantaan poliisin mukaan tapauksen tutkinta on kesken. Rikosilmoitusta asiasta ei ole tehty, mutta kirjattu ns. sekalaisilmoitus.

Katon läpäisseestä kappaleesta on pyydetty Finnairilta lausuntoa, mutta sitä ei ole vielä saatu. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja