Mysteerimiehet maastopuvuissa – he johtavat kapinallisia Itä-Ukrainassa

Itä-Ukrainassa maan hallitusta vastaan sotii tuhansia taistelijoita useissa eri ryhmittymissä. Kapinallisjohtajat ovat alaistensa näköisiä – sekalainen joukko miehiä, joilla on omat syynsä aseelliseen taisteluun.

Monesta ei tiedetä lännessä vielä yleisesti paljoakaan, mutta Wall Street Journalin koostama esittely paljastaa jotain persoonista maastopukujen takaa. Tiedustelupalvelutausta on monella yhdistävä tekijä, usealla Venäjältä.

Igor Strelkov

Igor Strelkov, oikealta nimeltään Igor Girkin, on näkyvä hahmo taistelussa Ukrainan hallitusta vastaan. Hän on entinen Venäjän turvallisuuspalvelun upseeri, joka käyttää sotanimeä Strelkov, ”Ampuja”.

Strelkov johti kapinallisjoukkoja Slovjanskin kaupungissa huhtikuussa tapahtuneen valtaamisen jälkeen. Joutui perääntymään joukkoineen Donetskiin tässä kuussa ukrainalaisjoukkojen piiritettyä kaupungin. Tuntee hyvin sotahistoriaa, ja on yleinen näky venäläismedian haastateltavana.

Kirjoitti malesialaiskoneen putoamisen jälkeen sosiaalisessa mediassa kapinallisten pudottaneen Ukrainan armeijan koneen. Viestit poistettiin nopeasti.

Valeri Bolotov

Entinen laskuvarjosotilas Bolotov on kapinallisten johtaja Luhanskin kaupungissa, joka on itäisen Luhanskin alueen pääkaupunki. Hänen joukkonsa kutsuvat ryhmittymäänsä Kaakon Armeijaksi.

Bolotov osallistui hallintorakennuksen valtaamiseen Luhanskissa huhtikuussa, mikä kärjisti Itä-Ukrainan konfliktin. Bolotov on julistanut itsensä alueen kuvernööriksi.

Aleksei Mozgovoi

Siilitukkainen entinen kuorolaulaja johtaa paikallisen median tietojen mukaan ”haamupataljoonaa” Lysytsanskin kaupungin ympäristössä, jonne siirtyi riitannuttuaan Luhanskin alueen separatistien kanssa. Hän on kertonut tavoitteekseen tehdä Lysytsanskin teollisuuskaupungista ”uusi Slovjansk”.

Aleksander Hodakovski

Entinen Ukrainan turvallisuuspalvelun upseeri Hodakovski johtaa itäistä kapinallispataljoonaa ”Vostokia”. Hänen alaisuudessaan sotii sekä paikallisia taistelijoita että miehiä, jotka kertovat tulevansa Venäjältä. Oli aiemmin Donetskin pääkapinallisjohtaja, mutta siirtyi läheiseen Makijivkan kaupunkiin Igor Strelkovin saavuttua.

Nikolai Kozitsin

Viiksekäs Kozitsin on yksi Ukrainassa toimivien kasakoiden pääkomentajista. Hänen uskotaan oleskelevan Antratsytin kaupungissa. Kasakat, joiden joukossa on paljon venäläisiä, ovat olleet mukana raskaissa taisteluissa Ukrainan armeijaa vastaan.

Igor Bezler

Bezler, joka tunnetaan nimillä ”Bes” ja ”Paholainen”, komentaa joukkoja Horlivkan kaupungin ympäristössä. Entinen kunnallisen hautaustoimiston johtaja esitteli itsensä venäläiseksi everstiksi kaupungin poliiseille huhtikuussa. Ukrainan mukaan hän on entinen tiedustelupalvelun upseeri Venäjältä. Bezlerin miesten tiedetään hyökänneen poliisiasemalle Donetskissa.

Ukrainan turvallisuuspalvelu julkaisi malesialaiskoneen putoamisen jälkeen nauhoituksia, joissa käytävien keskustelujen mukaan ampumisen takana olisi ollut Bezlerin alaisuudessa toimiva kasakkaryhmä.

Lähteet: Wall Street Journal, Kyiv Post, AFP

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja