Mysli à la kotikokki

Vilja-hedelmäseoksien valmistaminen kotikeittiössä on helppoa ja hauskaa. Myslin koostumuksesta saa juuri sellaista kuin on aina toivonut, jos kaupan hyllyltä ei sopivaa tuotetta löydy. Kuiva-ainekaapissa säilytettäessä suurempikin annos mysliä säilyy hyvin ja tulee huomattavasti kaupasta ostettua edullisemmaksi.

Hiutaleet käytettään mysliin useimmiten paahdettuna. Tämä edesauttaa säilyvyyttä sekä parantaa makua ja rakennetta. Kokeile kaura- ruis ja vehnähiutaleita. Hiutaleista kannattaa suosia perinteisiä suuria hiutaleita. Pienet pikahiutaleet sopivan parhaiten puuron valmistamiseen. Rouhitut pähkinät, mantelit ja kuivatut hedelmät sekä marjat ovat perinteisiä myslin raaka-aineita erilaisten hiutaleiden lisäksi. Myslin makeuttamiseen sopii fariinisokeri.

Kotimysli

8 dl kaurahiutaleita
7 dl ruishiutaleita
2 dl vehnähiutaleita
1 dl fariinisokeria
3-4 dl kuivattuja hedelmiä, marjoja, pähkinöitä, rusinoita
Levitä hiutaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda noin 10 minuuttia muutaman kerran sekoittaen 225 asteisessa uunissa. Anna jäähtyä. Lisää fariinisokeri ja muut raaka-aineet. Säilytä kannellisessa astiassa kuivassa paikassa.

Ravitsemuksellinen tietoisku

Vilja on suomalaisessa ruokavaliossa ravitsemuksellisesti tärkeässä asemassa. Ravitsemussuosituksissa viljasta tulisi saada kolmannes päivän energiatarpeesta. Tämä tarkoittaa noin 250-300 gramman vilja-annosta päivässä. Perinteinen suomalainen ruoka on sisältänyt paljon ravitsemuksellisesti suositeltavaa ja taloudellista kokojyväviljaa. Viljakasvin siemenenä jyvä sisältää lähes kaikkia ravintoaineita.

Viljatuotteet vastaavat ihanteellisesti hyvän ja suositeltavan energiajakauman vaatimuksia; kohtuullisesti proteiineja, runsaasti hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja ja vähän rasvaa. Vilja on ravintoainetiheydeltään erinomainen ruoka-aine, koska siinä on energiaansa nähden runsaasti kivennäisaineita ja vitamiineja.

Lisää viljasta ja viljatuotteista sekä niiden ravitsemuksesta voi lukeaLeipätiedotuksen sivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja