Mainos

”Myös raumalaiset ovat tervetulleita Poriin” – ensi vuoden Asuntomessuilla luvassa upeita kohteita ja porilaista huumoria

Ensi vuonna Asuntomessut järjestetään Porissa, jossa päästään ihastelemaan modernin kaupunkirakentamisen lisäksi myös porilaisia kurveja.

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut

Porin Asuntomessujen projektipäällikkö Kari-Matti Haapalan mukaan Karjarannan messualueella on jo täysi tohina päällä. Alueelle nousee parhaillaan yhteensä 28 pientalokohdetta, yksi korjausrakentamisen kohde, kerrostalo, päiväkoti sekä rivitalokokonaisuus.

Kuluneen kesän messualueella Mikkelissä ihasteltiin koteja, jotka istuivat ympäröivään metsämaisemaan niin hyvin, että niiden olisi voinut erehtyä pudonneen suoraan taivaalta tonteilleen. Porissa puolestaan päästään kokemaan aivan päinvastaista tunnelmaa kaupunkiasumisen sykkeessä.

– Meillä tehdään kaupunkia, joka muistuttaa ehkä hieman Helsingin Puu-Käpylää: maankäyttö on tiivistä, tehokasta ja älykästä. Karjarannan asuinalue tulee esittelemään erityisesti modernia pientaloasumista, Haapala kuvailee.

Ryhdikäs 30-luvun tiilirakennus remontoidaan asumiskäyttöön

Porissa näkyy myös kohtuullisen asumisen trendi. Pienimmät omakotitalot ovat noin sadan neliön kokoisia, mutta löytyy joukosta myös hulppeampia 250-neliöisiä koteja. Porin tulevalla messualueella yksi kiinnostavimmista kohteista tulee olemaan alueen keskeltä löytyvä 1930-luvulla rakennettu vanha Shellin toimistorakennus. 300-neliöinen, kolmeen kerrokseen jakautuva punatiiliverhoiltu talo peruskorjataan tulevan perheensä omaksi kodiksi.

– Rakentaja on vanhoihin rakennuksiin hurahtanut esteetikko, joka toteuttaa remonttia suurella sydämellä. Siitä tulee varmasti yksi messujen mielenkiintoisimmista kohteista muiden muassa, Haapala kertoo.

Toinen kiinnostava kohde tulee olemaan yksikerroksinen bungalow-tyylinen talo, vinkkaa Haapala.

Haapala lupaa, että Porista löytyy jokaiselle jotakin: rakennuttajien ikähaarukka koostuu niin reiluista parikymppisistä nuorista perheistä kuin yli 70-vuotiaisiin aikuisella maulla rakentavista pariskunnista.

– Löytyy niitä leuat loksauttavia kohteita, mutta myös jokaiseen elämäntilanteeseen ja jokaiselle lompakolle sopivia taloja löytyy.

Porilainen henki on vahva myös messualueella

Porissa vieraillessa ei voi olla huomaamatta kaupungille ominaista ilmiötä: porilaisia kurveja.

– Porissa todella on paljon liikenneympyröitä, Haapala naurahtaa.

Asuntomessualueella ei kuitenkaan valitettavasti päästä ihastelemaan kuuluisia kurveja, mutta syytä huoleen ei ole. Haapala lohduttaa, että messualueen välittömästä läheisyydestä löytyykin heti useampia kiertoliittymiä.

Porilaisuus näkyy myös asuinalueen rakenteessa: messualue on entinen teollisuusalue aivan kaupungin keskustassa. Sittemmin teollisuus on siirtynyt kaupungin laitamille, mutta historia näkyy edelleen esimerkiksi alueella säästetyssä vanhassa toimistorakennuksessa.

– Totta kai alueella näkyy myös porilaisuus – jo pelkästään siinä, että iso osa rakentajista on porilaisia. Porilaisuudessa on leimallista suora puhe ja rehellisyys. Kaupunkina Pori ei varmasti ole helpoin, eikä porilainenkaan ihmisenä helpoin, mutta taatusti rehellisin! Haapala sanoo.

Porilaista henkeä päästään aistimaan vuoden kuluttua, kun samalle viikolle osuvat Asuntomessut, Pori Jazz ja SuomiAreena. Asuntomessut vetävät perinteisesti sisustuksesta ja rakentamisesta kiinnostuneita vierailijoita ympäri Suomen. Naapurikunnan raumalaisetkin Haapala toivottaa tervetulleiksi, vaikka naapureiden välillä onkin vuosien saatossa säilynyt jonkinasteinen viha-rakkaussuhde.

Muutama vuosi takaperin Porissa tehtiin nimittäin kuntalaisaloite, jossa esitettiin Porin ja Rauman välille ystävyyskaupunkisuhdetta. Rauman kaupunginhallitus kuitenkin totesi, ettei tarvitse Porista ystävää. Ovatko raumalaiset kuitenkin tervetulleita Asuntomessuille?

– Myös kaikki raumalaiset ovat ehdottoman tervetulleita Poriin, Haapala lupaa nauraen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.