Mainos

Myös nuuskan osto netistä rikokseksi

Nuuskan tilaaminen Ruotsista on helppoa ja nopeaa, vaikka nuuskan nettimyynti toiseen EU-maahan on laitonta. Nettifirman valikoimissa on satoja nuuskatuotteita, joista voi ruksata mieleisensä. Paketti tulee kotipostilaatikkoon muutamassa päivässä.

Kansanterveysjärjestö tilasi kokeeksi ruotsalaisesta Snus World Wide -nettikaupasta viisi rasiaa nuuskaa. Tilaus oli helppoa, ja tuotteet tupsahtivat tilaajan postilaatikkoon viikon sisällä tilauksesta.

Koska Ruotsi ei ole pystynyt laittamaan nettikauppaansa kuriin, Suomi päätti nujertaa nuuskakauppaa tiukemmin ottein. Lokakuusta lähtien myös nuuskan ostaminen nettikaupasta on rikos. Matkalta nuuskaa saa tuoda omaan käyttöön enää korkeintaan 30 purkkia. Lahjaksi nuuskaa ei saa enää tuoda.

Nuuskan laiton maahantuonti järjestäytynyttä

Ruotsi on saanut nuuskan mentävän poikkeussäännöksen liittymissopimukseensa. Se myönnettiin sillä ehdolla, että Ruotsi varmistaa, etteivät nuuskat päädy muiden jäsenmaiden markkinoille. Komissio velvoitettiin valvomaan, miten naapurimaamme tässä onnistuu.

Ruotsin viranomaiset ovat pyrkineet pitämään nuuskansa maan rajojen sisällä, mutta nettikauppaa he eivät ole onnistuneet valvomaan.

Takavarikoidun nuuskan määrä yli nelinkertaistui vuodesta 2006 vuoteen 2009, jolloin takavarikoitiin noin 650 kiloa nuuskaa. Komission raportin mukaan nuuska onkin pysynyt poissa muiden EU-maiden kauppojen hyllyiltä, eikä ongelmaa ole nettikaupasta huolimatta muissa maissa pidetty kovinkaan merkittävänä.

Nuuskamaan naapurina Suomi on kuitenkin poikkeus. Ruotsista on tuotu nuuskaa runsaasti sekä omaan käyttöön että myös pimeille markkinoille. Komission raportin mukaan Nuuskan laiton maahantuonti ja myyminen on Suomessa yleistä ja järjestäytynyttä.

Muissa EU-maissa nuuskaa käytetään vähän, mutta Ruotsin ohella Suomi on tästä poikkeus. Noin viisi prosenttia aikuisista miehistä ja pari prosenttia naisista käyttää nuuskaa. Käyttö on myös lisääntynyt viime vuosina. Ruotsissa vastaavat luvut ovat 19 ja 4 prosenttia.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.