Myös kruununprinsessa Victorialla on lukihäiriö

Lukihäiriö on yleinen ongelma, josta voi kärsiä kuka vain taustasta riippumatta. Ruotsin kruununprinsessa Victoria on puhunut avoimesti omasta lukihäiriöstään, joka teki hänen koulunkäynnistään haastavaa.

Lukihäiriö eli dysleksia ja sen vaikutukset elämään ovat tuttuja Ruotsin kuningasperheelle. Siitä ovat kärsineet sekä kuningas Kaarle XVI Kustaa että hänen esikoistyttärensä, kruununprinsessa Victoria.

Kruununprinsessa on halunnut puhua lukihäiriöstä julkisesti hälventääkseen sitä ympäröiviä ennakkoluuloja. Hän osallistui vuonna 2002 Ruotsin Örebrossa järjestettyyn konferenssiin, jossa käsiteltiin koulukiusaamista. Victoria kertoi puheenvuoronsa aikana avoimesti, miten lukihäiriö vaikutti häneen kouluvuosina.

Kruununprinsessa joutui kiusaamisen kohteeksi lukihäiriönsä vuoksi. Koulutovereilla oli tapana nauraa, kun tuli Victorian vuoro lukea luokan edessä ääneen.

− Elämä voi olla hankalaa, kun ihmisellä on vaikeuksia lukea ja kirjoittaa. Ongelma kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sitä se ei ole, Victoria sanoi konferenssissa.

Lukihäiriö ja siitä seuranneet epäonnistumiset nakersivat nuoren tytön itsetuntoa.

− Ennen pidin itseäni tyhmänä ja hitaana, Victoria kommentoi Expressen-lehdelle.

Sittemmin Victoria on päässyt ongelmiensa yli. Hän on selvinnyt kunnialla sekä peruskoulusta että yliopisto-opinnoista.

Lue myös:

    Uusimmat