Mainos

Myanmari vapautti tuomitut ulkomaalaiset

Myanmari (ent. Burma) armahti yllättäen ulkomaalaiset aktivistit, jotka se oli juuri tuominnut viideksi vuodeksi pakkotyöhön, kertoivat silminnäkijät tänään.

Paikalla olleet kertoivat, että aktivistit tuominnut oikeusistuin sai Myanmarin sisäasiainministeriöltä kirjeen, jossa neuvottiin vapauttamaan vangitut ulkomaalaiset hyvien suhteiden edistämiseksi Myanmarin ja aktivistien kotimaiden välillä.

-Tuomiot on peruttu, siteerasi eräs paikalla ollut oikeuden lausuntoa. Sen mukaan armahduksen ehtona on, että ulkomaalaiset eivät riko lakia toistamiseen, muuten he saisivat täyden tuomion kaikista rikkeistään. Lähetystöjä kehotettiin järjestämään aktivistien poistuminen maasta huomisen aikana.

Oikeudenkäynti viime viikonloppuna pidätettyjä ulkomaalaisia vastaan alkoi tänään maan pääkaupungissa Yangoonissa. Aiemmin tuomion julkistamisen jälkeen odotettiin, että Myanmari olisi karkottanut ulkomaalaiset huomenna ja lähettänyt heidät Thaimaahan.

Thaimaan ulkoministeriön edustaja vahvisti, että kaikki syytetyt tuomittiin viideksi vuodeksi työleirille. Eräs lähetystölähde kertoi Yangoonissa, että aktivistien oli määrä istua tuomionsa Inseinin vankilassa, jossa pidetään tavallisesti poliittisia vankeja.

Ulkovallat tyytyväisiä

Ennen armahdusta ehtivät Australian ulkoministeriö sekä Filippiinien viranomaiset jo ilmaista huojentumisensa karkotuspäätöksen johdosta. Myös Yhdysvallat oli tyytyväinen demokratia-aktivistien armahdukseen, mutta sanoi ulkomaalaisten pidätyksen olleen vain yksi esimerkki Myanmarin ihmisoikeusloukkauksista.

Ulkomaalaiset pidätettiin sen jälkeen, kun he olivat jakaneet pääkaupungissa tuhansia lehtisiä, joissa puolustettiin demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Lehtisissä kehotettiin Myanmarin asukkaita muistamaan elokuuta 1988, jolloin sotilashallitus tukahdutti verisesti opposition kiivaat hallituksen vastaiset mielenosoitukset.

Pidätettyinä oli kuusi amerikkalaista, yksi australialainen, kolme thaimaalaista, kolme malesialaista, kolme indonesialaista ja kaksi filippiiniläistä. Myanmarin oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi jatkoi tänään kolmatta päivää sotilasjuntan vastaista mielenilmaustaan. Suu Kyi on istunut autossaan pienellä sillalla noin 30 kilometriä länteen Rangoonista siitä lähtien kun viranomaiset keskiviikkona estivät häntä matkustamasta tapaamaan kannattajiaan.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.