Muuttuuko Zimbabwessa mikään? Uusi presidentti edustaa vanhaa eliittiä – Mnangagwanin tilillä myös omia julmuuksia

Zimbabwessa varapresidentti Emmerson Mnangagwan on määrä vannoa presidentin virkavalansa tänään. Mnangagwan seuraa lähes 40 vuotta Zimbabwea hallinnutta Robert Mugabea, joka ilmoitti erostaan tiistaina.

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe erosi virastaan 1:46

Afrikka-politiikan johtava asiantuntija Martti Eirola Ulkoministeriöstä sanoo, että onneksi vallanvaihto Zimbabwessa tapahtui rauhanomaisesti ja ilman verenvuodatusta. Nyt kansalla on nyt paljon odotuksia Zimbabwen tulevaisuuden suhteen.

– Kansa varmasti odottaa parempaa tulevaisuutta, mikä tarkoittaa käytännössä erilaisia taloudellisia ja poliittisia uudistuksia. Zimbabwessa on kyllä valtavasti potentiaalia, esimerkiksi olosuhteet maataloudelle ovat suotuisat, väestön koulutuspohja on hyvä ja lukutaitoprosentti on Afrikan korkeimpia.

Myös haasteet ovat kovia. 

– Kuten arabikeväässä on nähty, vapauden henkeä on hirveän vaikea saada takaisin pulloon sen jälkeen kun se on kerran päässyt sieltä ulos. 

Mnangagwan nousee presidentiksi väliaikaisjärjestelyin, sillä Zimbabwessa järjestetään presidentinvaalit ensi vuonna. Eirolan mukaan juuri vapaat vaalit olisi yksi merkittävimpiä poliittisia uudistuksia maassa.

Uudella johtajalla julmuuksia myös omalla tilillään

Eirola epäileekin, muuttuko Zimbabwessa mikään, sillä varapresidentti Emmerson Mnangagwan on ollut vallassa jo Mugaben vanhassa hallinnossa.

– Mnangagwan edustaa vanhaa eliittiä. Hän on ollut Mugaben kanssa vapautustaistelussa, hänellä on julmuuksia omalla tilillään 1980-luvulta ja toisaalta myöskin sama valtapuolue Zanu-PF jatkaa Zimbabwessa, armeija on vahva, Eirola perustelee.

Kysymys kuuluukin, muuttuuko Zimbabwen politiikassa oikeasti mikään jatkossakaan. 

Toisaalta Zimbabween ja uuden presidentin politiikkaan kohdistuu valtavia odotuksia esimerkiksi ulkomailta.

– Muun muassa EU on luvannut tarkastella Zimbabwen taloudellisia ja poliittisia pakotteita uudelleen, jos maassa toteutetaan vapaat vaalit. Hyvin kovat paineet siis kohdistuvat tänään virkaansa astuvaan uuteen presidenttiin, Eirola sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat