Muurinen johdattaa neljännen seuransa Euroopan kentille

Jalkapallon eurocupeissa Suomea edustavat tulevalla kaudella HJK UEFA Champions Leaguen karsinnassa sekä Honka, VPS, RoPS ja MYPA UEFA Europa Legauen karsinnassa. Neljä kokenutta valmentajaa palaa eurokentille uuden joukkueen kanssa.

HJK:ssa laajasti meritoitunut Antti Muurinen luotsaa MYPAa, Hongassa uransa luonut Mika Lehkosuo HJK:ta, Hakaa pitkään valmentanut Olli Huttunen VPS:ää ja monessa liemessä keitetty Juha Malinen nyt RoPSia. Joukon ainoa debytantti on Hongan luotsi Shefki Kuqi.

Eurokentillä ehdottomasti kokenein suomalaisvalmentaja on ensimmäistä kauttaan MYPAa luotsaava Muurinen, jonka ansiolistalla on ennen tätä kautta 54 euro-ottelua Kuusysin, Jaron ja HJK:n ruorissa yhteensä 19 eri maan joukkueita vastaan. Muurisen ohella muillakin kauden 2014-15 eurocup-valmentajilla on kosolti kokemusta ulkomaiden kentiltä. Juha Malisen paras päänahka on Young Boys Bern vuodelta 2003 (MYPA), Mika Lehkosuon Viking Stavanger 2008 (Honka) ja Olli Huttusen Obilić Belgrad 2002 (Haka).

Muurisen vuonna 1988 alkaneeseen eurouraan mahtuu otteluita neljässä eri cup-kilpailussa mukaan lukien edesmenneet cupvoittajien cup ja Intertoto-cup, huippuna luonnollisesti HJK:n pelit vuoden 1998 Mestarien liigassa.

Ulkomaalaisen seuran ruorissa eurocupeissa on esiintynyt neljä suomalaisvalmentajaa. Mestarien liigassa on Muurisen lisäksi valmentanut vain Sami Hyypiä, joka luotsasi Bayer Leverkusenia lohkovaiheessa syksyllä 2013. Martti Kuusela (Kispest-Honvéd, Aris Saloniki), Pasi Rautiainen (Flora Tallinn) ja Sixten Boström (Örebro SK) jäivät europeleissään vaille suurempaa menestystä.

Eurooppa-liigan karsinnat käyntiin tänään

MYPA sijoittui viime kauden Veikkausliigan sisäisessä Fair Play -kilpailussa kolmanneksi. Joukkueelle avautui europaikka, kun ensimmäiseksi kisassa sijoittunut HJK ja toiseksi sijoittunut VPS selviytyivät Veikkausliigan sarjasijoitustensa kautta suoraan europeleihin. MYPA aloittaa taipaleensa torstaina Eurooppa-liigan ensimmäisen karsintakierroksen kotiottelulla färsaarelaista IF Fuglafjorduria vastaan. Färsaarelaiset sijoittuivat viime kaudella toiseksi kotimaansa sarjassa ja selvisivät näin Eurooppa-liigan karsintoihin.

MYPa on pelannut Eurooppa-liigan karsintoja viimeksi kaudella 2012-2013, jolloin joukkue selvisi toiselle karsintakierrokselle asti.

Päävalmentaja Muurinen kertoo MYPAn verkkosivuilla joukkueen olevan täynnä virtaa avauskamppailun lähestyessä.

- Tunnelma on hyvin latautunut ja motivoitunut. Nyt koko miehistö on lähes terveenä. Ainoastaan Leandro Motta, Stefano ja Sasha Anttilainen ovat näillä näkymin sivussa. Muut pelaajat ovat terveinä, Muurinen iloitsee.

VPS isännöi ensimmäisen karsintakierroksen avausottelussa ruotsalaista Brommapojkarnaa ja FC Honka matkaa Viroon Sillamäe Kalevin vieraaksi.

Lue myös:

    Uusimmat