Muuralan jutun mielentila: Tekijä erityisen vaarallinen

Muuralan vanhan henkirikoksen mielentilatutkimuksen mukaan teon tekijäksi todettu Hannu Tapio Rissanen oli täydessä ymmärryksessä. Tutkimuksen mukaan Rissasta pidetään myös erityisen vaarallisena toisten hengelle ja terveydelle.

Espoon käräjäoikeudessa jatkuu maanantaina aamupäivällä nyt jo vajaa 22 vuotta vanhan henkirikoksen käsittely. Talouspäällikkönä työskennellyt Raija Muukkonen kuoli henkirikoksen uhrina työpaikallaan Espoon Muuralassa joulukuussa 1987. Kuolinsyyksi paljastui kuristaminen. Juttu pysyi pitkään pimeänä.

- Päämieheni kiistää jyrkästi edelleen syyllisyytensä, asianajaja Veikko Lehtevä totesi oikeudessa. - Tekninen näyttö puuttuu.

Käräjäoikeus on kuitenkin jo viime maaliskuussa todennut Rissasen syylliseksi joulukuussa 1987 tapahtuneeseen henkirikokseen. Syyttäjät vaativat Rissaselle elinkautista murhasta, mutta oikeus ei ole ottanut suoraan kantaa rikosnimikkeeseen tai rangaistukseen. Oikeuden puheenjohtaja totesi maanantaina salissa käräjäoikeuden kallistuneen välituomiossaan murhan suuntaan. - Jos kyse olisi taposta, mielentilatutkimusta ei olisi tehty, puheenjohtaja totesi.

Syyttäjät esittivät maanantaina myös vaihtoehtoisen rangaistusvaatimuksen: 12 vuotta vankeutta, joka on vaarallisuuden takia istuttava päivästä päivään eli kokonaan. Perusteena on se, että henkirikoksesta on kulunut pitkä aika.

Maanantaina ei käräjäoikeudesta ratkaisua tullut, vaan se annetaan 14.syyskuuta.

"Kypärät ja kilvet mielentilassa"

Mielentilatutkimus suoritettiin Rissasen väkivaltaisen taustan takia osittain eristyksissä. - Kun menin Niuvanniemeen, niin siellä oli kaksi vartijaa kypärät päässä sekä kilvet ja pamput kädessä. En voinut olla hätkähtämättä, asianajaja Lehtevä sanoi. - En ole koskaan törmännyt tällaiseen mielentilaan.

- En voi välttyä ajatukselta, että Rissanen on ollut koko mielentilatutkimuksen ajan ärsytetty ja ahdistunut.

Mielentilaa puitiin yksityiskohtaisemmin suljetuin ovin. Valviran lausunnon julkisessa osassa todetaan, että Rissanen ei ole tahdosta riippumattoman hoidon tarpeessa.

Lehtevä kuitenkin asetti kiistanalaiseksi mielentilatutkimuslausunnon lopputuloksen. - Katson päämieheni olleen väitetyn, korostan sanaa väitetyn, rikoksen aikana ainakin alentuneesti syyntakeinen.

Uusi todistaja maanantaina

Oikeudenkäyntiä oli lykätty mielentilatutkimuksen takia, mutta Rissasen puolesta juttuun tuotiin maanantaina vielä uusia kirjallisia todisteita ja pyyntö kuulla uusi todistaja. Oikeus hyväksyi pyynnnön osittain.

Lehtevä esitteli oikeudessa vuonna 2000 käsiteltyä rikosjuttua, jossa Rissanen oli tunkeutunut Helsingissä erääseen asuntoon. Asukas oli herännyt ja yrittänyt ottaa Rissasta kiinni. Hän oli kuitenkin lähtenyt karkuun eikä käyttäytynyt väkivaltaisesti. - 13 vuotta myöhemmin Rissanen oli käyttäytynyt toisin kuin väitetyssä rikoksessa 1987. Yleisen elämänkokemuksen mukaan Rissasen ärsytyskynnys olisi ollut vuonna 2000 alhaisempi, mutta hän lähti pakoon.

Syyttäjä Erkki Huhtala muistutti toisesta tapahtumasta, jossa Rissanen vuonna 2002 oli käyttäytynyt väkivaltaisesti raitiovaunussa ja kadulla ryöstänyt puukolla uhaten nuorelta tytöltä polkupyörän päästäkseen pakoon.

Vanginvartijalta tentattiin Poliisi-tv:stä

Oikeus suostui kuulemaan Helsingin vankilan vanginvartijaa todistajana Lehtevän pyynnöstä. Eristysosastolla eli rundissa työskentelevä vartija kertoi tunteneensa Rissasen vankilassa.

Lehtevä tenttasi vanginvartijaa Poliisi-tv:n elokuussa 1989 esitetystä vanhasta lähetyksestä, jossa käsiteltiin Muuralan henkirikosta.Kyse oli lähinnä jutun kuvakulmista ja siitä mitä kerrosta murhapaikasta oli lähetyksessä näytetty. Puolustuksen ajatuksena on osoittaa, että syylliseksi todettu oli saanut tietoa henkirikoksesta tiedotusvälineestä.

Syyttäjä Huhtalan kysyessä vanginvartija kertoi Rissasen kiihtyneessä mielentilassa eristyksissään olleessa huutaneensa: "Tuokaa paperia ja kynä, niin annan täyden tunnustuksen, jotta pääsen eroon tästä paskasta".

Vartijan mukaan Rissanen on ollut viimeisen parin vuoden aikana toistuvasti tekojensa ja vaarallisuusarvion takia rundissa.

Huhtalan mukaan maanantaina esitetyt uudet todisteet eivät tuoneet mitään uutta.

Taustalla tunnustukset

Syyttäjän laskelmien mukaan mies on tunnustanut 42-vuotiaan naisen kuolemaan johtaneen verityön ainakin 13 kertaa yhteensä kahdeksalle eri ihmiselle. Osa heistä on ollut poliiseja ja osa miehen läheisiä.

Mitään erityistä teknistä näyttöä jutussa ei ole.

Rissanen ei ollut läsnä oikeudessa. - Päämieheni katsoo olevansa syytön, joten hän ei halua olla oikeudessa syytettynä läsnä, Lehtevä totesi.

Jutun aiempia vaiheita:

6.11.2008:

19.11.2008:

20.11.2008:

24.11.2008:

2.3.2009:

Lue myös:

    Uusimmat