Muumit alkoivat 25 vuotta sitten – "Muumimamma" saa yhä halauksia kadulla

Ulla Tapaninen muistelee lämmöllä työvuosiaan Muumimamman äänenä.

Yksi kaikkien aikojen lastenohjelmista Suomessa, Muumilaakson tarinoita, sai ensiesityksensä Suomessa 25 vuotta sitten.

Tove Janssonin kirjoihin ja sarjakuviin perustuvan animaatiosarjan ensimmäinen osa, nimeltään Muumilaakson kevät, esitettiin 1. syyskuuta 1991 Yle TV1 -kanavalla. Muumeja tehtiin kaikkiaan 104 jaksoa, joista 101 esitettiin Suomessa. Tällä hetkellä sarjaa ei esitetä televisiossa. 

Muumiperheen äidin Muumimamman suomenkielisen ääniroolin teki näyttelijä Ulla Tapaninen.

– Olin siis 35-vuotias, kun tein Muumimammaa. Voiko siitä todella olla niin kauan? Uskomatonta, hän päivittelee.

Tapanisella on vain hyviä muistoja Muumilaakson tarinoiden nauhoituksista.

– Ne olivat hirveän kivoja sessioita. Niitä tehtiin rauhallisella aikataululla, hahmoihin sai paneutua. Muumimamman rooli tuntui omalta, vaikka siviilissä olenkin vähän räiskyvämpi, hän muistelee.

Tapanisen mukaan jotain ohjelmaa tehdessä on mahdotonta sanoa, kuinka suosittu se tulee olemaan. Muumeista kasvoi maailmanlaajuinen ilmiö, ja nykyään Muumi-aiheisia tuotteita löytyy lasten leluista astioihin ja seinätapetteihin.

– Vaikea sitä on tehdessä ennustaa, miten tulee käymään. Sitä vain tekee työnsä, ja yleisö päättää loput. Syy Muumien suosioon on yksinkertaisesti Tove Jansson, Tapaninen linjaa.

Nyt sarjaa katsovat jo uudet sukupolvet, mutta tämän päivän nuorille aikuisille se tulee aina olemaan muistutus lapsuudesta.

– Nykyään kolmekymppiset tulevat sanomaan minulle, että kuuluin heidän lapsuuteensa. He haluavat halata ja pyytävät sanomaan jotain Muumimammana. Se on hauskaa. Muumimamma oli lapsille turvallinen hahmo, hänen kanssaan ei tarvinnut pelätä, Ulla Tapaninen kuvailee.

Tällä hetkellä Tapaninen jännittää tämäniltaista ensi-iltaansa Helsingin Kaupunginteatterissa.

– Monologistani Lava-ammuntaa alkaa jo viides osa, hän iloitsee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja