Havis Amandan paluupäivä varmistui – jatkossa patsas on piilossa kansanjuhlien ajan

Jatkossa Havis Amanda suojataan kansanjuhlien ajaksi.

Kunnostettavana ollut Havis Amanda -patsas palaa Kauppatorille 26. kesäkuuta, kertoo Helsingin kaupunki. Aukion peruskorjaus jatkuu kaupungin mukaan kesän ajan ja alue pysyy aidattuna.

Kaupungin mukaan kansanjuhlien ajaksi pystytettävää suojaa testataan työmaalla tällä viikolla. Kaupungin julkaiseman havainnekuvan perusteella suojassa näkyy Havis Amandan kuva.

– Manta on hauska ja erinomainen keskipiste juhlinnalle myös tulevaisuudessa ja toivomme aina Suomelle mahdollisimman paljon menestystä niin urheilun kuin kulttuurinkin saralla, sanoo kulttuurijohtaja Mari Männistö tiedotteessa.

– Jotta veistos pysyy eheänä, pystytämme uudenlaisen suojan kansanjuhlien ajaksi, sillä veistos ei korjauksen jälkeenkään kestä kiipeilyä ja uimista. Näin varmistamme myös, etteivät ihmiset loukkaa itseään, Männistö jatkaa.

"Tunnemme Havis Amandan nyt paremmin kuin vuosi sitten"

Huollon aikana Havis Amanda -patsaan rakennetta on vahvistettu ja sen kaikki repeämät ja reiät on paikattu pronssilankahitsauksella. 

Samalla myös suihkulähteen pronssisen yläaltaan saumoja vahvistettiin hitsaamalla. 

Kiipeilyä yli satavuotias veistos ei kuitenkaan kestä, kaupungin tiedotteessa todetaan. Havis Amandalle kiipeilyä on tavattu harrastaa esimerkiksi Suomen voittaessa jääkiekon maailmanmestaruuden.

– Yläaltaassa on edelleen mikrohalkeamina näkyviä rasitusjälkiä, joita ei ollut mahdollista tai edes mielekästä ennallistaa. Siksi on tärkeää muistaa, että kaikista korjaus- ja vahvistustoimista huolimatta teos ei salli kiipeilyä jatkossakaan, sanoo julkisen taiteen konservaattori Polina Semenova.

Sadan vuoden aikana alastonta naisvartaloa esittävän patsaan päälle oli ehtinyt kertyä likaa, ilmansaastetta ja kalkkeumia. Kaupungin mukaan sinivihreää patinakerrosta siistittiin, jotta veistoksen yksityiskohtaiset muodot ja ilmeikkyys tulisivat paremmin esiin.

– Konservointihanke onnistui hienosti ja pidentää Havis Amandan elinikää odotetusti. Helsingin rakastettu maamerkki on nyt entistä paremmassa kunnossa ja myös tuleville sukupolville ihailtavana Kauppatorilla, sanoo Polina Semenova tiedotteessa.

– Iloitsen myös ainutlaatuisesta tilaisuudesta tutkia teoksen kokoonpanotekniikkaa ja rakenteita. Tunnemme Havis Amandan nyt paljon paremmin kuin vuosi sitten, hän jatkaa.

Havis Amanda valmistui vuonna 1908 ja sen suunnitteli Ville Vallgren.

Kauppatorilla kello 04.45: Näin"hyvin"Havis Amandan patsaan suojaus kesti juhlintaa 0:29
Näin "hyvin" Havis Amandan patsaan suojaus kesti juhlintaa toukokuussa 2022.

Lue myös:

    Uusimmat