Murhaajaraiskaaja vapautuu vankilasta kahden viikon päästä – karkotus Somaliaan

Murhasta ja seksuaalirikoksista elinkautistuomiota istunut Abdiqadir Osman Hussein vapautuu vankilasta tasan kahden viikon kuluttua, syyskuun ensimmäisenä päivänä. Poliisi on valmistellut Husseinin karkottamista saman tien Suomesta Somaliaan.

– Pyrkimys on siihen, että karkotus tapahtuu mahdollisimman pian hänen vapautumisensa jälkeen. Asia on erittäin hyvin valmistelussa, mutta monta asiaa on vielä kesken, komisario Liisa Lintuluoto Helsingin poliisilaitokselta sanoo MTV Uutisille.

Poliisi ei kommentoi yksityiskohtia mutta antaa suoraan ymmärtää, ettei raaoista rikoksista tuomittu Hussein liiku hetkeäkään Suomessa vapaana.

– Siitä lähdetään, Lintuluoto sanoo.

Hovioikeus päätti vapauttaa

Helsingin hovioikeus päätti viime vuoden huhtikuussa vapauttaa Husseinin elinkautisesta vankeudesta syyskuun ensimmäisenä päivänä 2016.

Hovioikeus perusteli suuren kohun synnyttänyttä päätöstään sillä, että vankeutta oli jo kestänyt 19 vuotta ja 6 kuukautta. Hovioikeus totesi myös, että Hussein oli opiskelut vankila-aikana eikä hän käytä päihteitä.

Rikosseuraamuslaitos oli vastustanut vaarallisena pidetyn vangin vapauttamista ja valitti päätöksestä korkeimpaan oikeuteen. KKO kuitenkin hylkäsi valituksen.

Risen pääjohtaja Esa Vesterbacka ei nyt halunnut kommentoida yksittäisen vangin (Husseinin) asiaa. 

Somalian Mogadishussa elokuussa 1974 syntynyt Hussein saapui Suomeen toukokuussa 1990 ja haki turvapaikkaa. Sitä ei myönnetty vaan hän sai väliaikaisen oleskeluluvan. Toukokuun 1994 jälkeen uutta oleskelulupaa ei enää myönnetty.

Murhasi ja raiskasi Tampereella

Hussein oli vuonna 1993 raiskannut Tampereella puukolla uhaten 13-vuotiaan tytön. Hän sai teosta tammikuussa 1994 lähes kolmen vuoden vankeusrangaistuksen.

Hussein pääsi ehdonalaiseen vapauteen syksyllä 1995 ja pian tämän jälkeen hän murhasi veitsellä 15-vuotiaan tytön Tampereella. Hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen toukokuussa 1996.

Hussein päästettiin vartioimattomalle vankilomalle vuonna 2005. Muutaman tunnin kestäneen lomansa aikana hän käytti törkeästi hyväkseen 4-vuotiasta lasta ja sai rikoksesta yhden vuoden ja kolmen kuukauden tuomion.

Maahanmuuttoviraston edeltäjä ulkomaalaisvirasto oli päättänyt syksyllä 2001 Husseinin karkottamisesta Suomesta.

– Sitä päätöstä nyt täytäntöönpannaan. Siihen ei ole muutoksia, Lintuluoto sanoo. 

Maahanmuuttoviraston linjauksen mukaan Somalian pääkaupunki Mogadishu on luokiteltu kohteeksi, jonne voidaan palauttaa henkilöitä Suomesta. Hussein on kertonut olevansa kotoisin juuri Mogadishusta.

Poliisi ei kuitenkaan kerro sitä, mihin Hussein on tarkoitus tarkemmin karkottaa Somaliassa.

Ja mitä Husseinille sitten tapahtuu karkotuksen jälkeen Somaliassa?

– En voi kommentoida kohdemaan toimenpiteitä, Lintuluoto sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja