Mainos

Münchenin ampujan kuva julki: Kiusattu teini, jolla pakkomielle joukkoampumisiin

Münchenissä yhdeksän ihmistä ja itsensä tappanut 18-vuotias Ali Sonboly oli kiusattu ja syrjäytynyt teini, joka ihannoi koulusurmaajia.

1:53

Eilen poliisi kertoi, että Sonboly oli erityisesti kiinnostunut Norjan ampujan Anders Breivikin tapauksesta. Sonboly hyökkäsi Utöyan viisivuotismuistopäivänä ja käytti koulutoverin mukaan Breivikin kuvaa profiilikuvanaan Whatsapissa.

Sonboly oli saksalainen teini, jonka kotoa löytyi muun muassa Yhdysvaltojen kouluampumisista kertova kirja ”Why kids kill” eli ”Miksi lapset tappavat”. Sonbolyn kerrotaan myös pelanneen tietokoneellaan väkivaltapelejä.

Sonboly vanhemmat ovat aikoinaan tulleet pakolaisina Saksaan Iranista, kertoo teinin taustoista kirjoittava The Guardian

Münchenin uhreista suuri osa oli myös teini-ikäisiä; viisi heistä oli alle 16-vuotiaita.

Valemainoksella houkuteltiin nuoria pikaruokalaan

Sonboly käytti samanlaista asetta kuin Breivik viisi vuotta sitten. Saksan viranomaiset yrittävät nyt selvittää, mistä teini on saanut aseensa; poliisin mukaan hänellä ei ollut lupaa aseeseen ja aseen sarjanumero oli häivytetty. 

Sonbolyn uskotaan yrittäneen kerätä paikalliseen McDonaldsiin mahdollisimman paljon lapsia ja nuoria tekemällään huijausmainoksella. Poliisi tutkii asiaa ja kertoo, että mainoksessa houkuteltiin nuoria tulemaan ilmaisen ruuan perässä. Mainoksessa luvattiin ilmainen annos kaikille, jotka tulisivat 16 aikaan pikaruokaravintolaan. Sonboly aloitti ammuskelun ravintolan pihalla pari tuntia tämän jälkeen.

Viranomaiset tutkivat nyt, yrittikö koulussa kiusaamisen kohteeksi joutunut Sonboly nimenomaan tähdätä kohti nuoria. Kuolleiden joukossa oli myös yksi parikymppinen ja yksi 45-vuotias nainen.

Ei jäähyväiskirjettä – kyseessä amok-juoksu

Saksassa on tapahtunut kaksi kouluampumista viimeisen 15 vuoden aikana; vuonna 2002 19-vuotias ampuja palasi entiseen kouluunsa Erfurtin kaupungissa ja tappoi 11 opettajaa, kaksi koulun henkilökunnan jäsentä, kaksi oppilasta ja poliisin. Vuonna 2009 17-vuotias Tim Kretschmer – jota Sonboly poliisin mukaan ihannoi – tappoi 15 ihmistä ja itsensä entisessä koulussaan Winnendenin kaupungissa.

Münchenin hyökkäyksen motiivi on kuitenkin yhä epäselvä. Ampuja ei jättänyt jäähyväiskirjettä, vaan ampumisen sanotaan olleen niin sanottu amok-juoksu, eli silmitön ampuminen ja kujanjuoksu aseen kanssa. Tutkimuksissa ei ole löytynyt minkäänlaisia viitteitä islamilaiseen terrorismiin.

Sonboly ei myöskään ollut viranomaisten tarkkailussa, eikä hänellä ollut lainkaan rikostaustaa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.