Mainos

Münchenin ampuja iski keskellä kaupunkia – "Isku mahdollinen myös Suomessa"

Poliisitarkastaja Timo Kilpeläisen mukaan Saksan kaltainen isku on mahdollinen, vaikkakin hyvin epätodennäköinen, myös Suomessa.

– Kuten poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen viikko sitten sanoi, ei iskun mahdollisuutta Suomessa voida kokonaan sulkea pois. Turvallisuusviranomaiset kuitenkin seuraavat tilannetta koko ajan ja pyrkivät ennaltaehkäisemään tällaisen teon Suomessa, Kilpeläinen sanoo MTV Uutisille.

Saksan eilisiltaisessa ampumisessa sai surmansa ampuja mukaan lukien 10 ihmistä. Ainakin 21 ihmistä on loukkaantunut. 

Hän kehottaa suomalaisia olemaan valppaina varsinkin ulkomailla liikkuessaan.

– Terve pelko on hyvä asia; se, että on vähän varuillaan, valppaana. Mutta sellaiseen pelkoon, joka rajoittaa arkipäivää, sellaiseen ei ole toistaiseksi tarvetta.

Ampumistapaukset jo muoti-ilmiö?

Ampumistapauksia, joissa lopulta ampuja on surmannut myös itsensä, on tapahtunut lyhyen ajan sisällä useita. Kilpeiläinen kuitenkin toivoo, etteivät tämän kaltaiset laajennetut itsemurhat olisi nyt kehittymässä muoti-ilmiöksi.

– Varsin usein kuitenkin näistä uutisointi saattaa innoittaa mieleltään häiriintyneitä ja sairaita ihmisiä matkimaan ja toteuttamaan samankaltaisen teon.

Kilpeläisen mukaan Euroopan turvallisuustilanne on ollut muutoksessa jo pidemmän aikaa. Eritoten Ranskan ja Belgian on koettu olevan alttiita iskuille, mutta poliisitarkastajan mukaan myös Saksa on ollut terroristien kohteena jo 70-luvulta lähtien.

– Saksalla on historiaa väkivallassa ja terrorismissa, joten siinä mielessä maan nouseminen Belgian ja Ranskan rinnalle ei yllätä.

Kilpeläinen sanoo, että eilinen Münchenin isku oli jälleen tietynlainen shokki.

– Samalla tuli vihantunne; emmekö pysty estämään näitä tekoja ennalta? 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.