Mainos

Mullistaako kuntotodistus asuntomarkkinat?

Asuntomarkkinoiden on pitkään povattu rauhoittuvan, mutta toisin on käynyt. Vuonna 2006 tehtiin noin 69 500 asuntokauppaa, eli asuntoja myytiin viitisen prosenttia edellisvuotta vähemmän, mutta tämän vuoden alussa kaupankäynti on taas piristynyt – korkojen noususta huolimatta.

Asunnot menevät hyvin kaupaksi, todistaa myös yksikön johtaja Jussi Mekkonen Nordeasta: "Tämä kevät näyttää olevan vähintään yhtä vilkas kuin keväät 2005 ja 2006. Odotukset asuntomarkkinoiden hiljenemisestä eivät ole ainakaan vielä muuttuneet todeksi."

Hinnat ovat edelleen jatkaneet nousuaan. Pääkaupunkiseudulla ne olivat tammi-maaliskuussa lähes kahdeksan prosenttia korkeammat kuin vuotta aikaisemmin. Muualla Suomessa asunnot kallistuivat hieman hillitymmin, keskimäärin viisi prosenttia.

Vanhojen asuntojen keskihinnat tammi-maaliskuu 2007:

Pääkaupunkiseutu: 2 906 € / m2 + 7.7 % / vuosi
Muu Suomi: 1 422 € / m2 + 5.0 % / vuosi
Lähde: Tilastokeskus

Sijainnin merkitys asuntojen hinnanmuodostuksessa on tunnetusti aivan keskeinen tekijä. Moni asunnonostaja on kiinnittänyt asunnon pintalaatuunkin enemmän huomiota kuin kiinteistön kuntoon. Asuinrakennusten ikääntyessä kiinteistön kunnon ja korjaustarpeiden merkitys kuitenkin kasvaa. Taloyhtiöille tarjolla oleva vapaaehtoinen kuntotodistus tuo asuntojen hinnoitteluun ja arviointiin uuden, helposti ymmärrettävän tietolähteen ja työkalun.

"On kaikkien osapuolten etu, että ostaja tietää mitä ostaa ja myyjä mitä myy. Pankinkin on helpointa rahoittaa, kun kohteen hinta perustuu kohteen kuntoon", Mekkonen muistuttaa.

Samaa painottaa OP-ryhmän asuntovälitysjohtaja Erkki Rossi: "Todistuksen avulla saadaan puolueeton lausunto taloyhtiön tulossa olevasta korjaustarpeesta ja samalla hieman arviota siitä, millaisiksi kustannukset tulevat muodostumaan. Eri korjausvaiheessa olevia yhtiöitä pystytään helpommin vertaamaan toisiinsa ja huomioimaan tulossa olevat korjaukset hinnassa.”

Erilaiset piilevät korjaustarpeet eivät näy isännöitsijäntodistuksessa, johon yleisesti ottaen kirjataan vain päätetyt remontit.

"Sieltä puuttuvat kahvipöytäkeskusteluissa ja käytäväkeskusteluissa todetut epäkohdat ja ajatukset siitä, että saattaisi olla aiheellista korjata niitä", toteaa kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario. Sario muistuttaa, että todistuksesta huolimatta myös jatkossa tullaan tarvitsemaan muitakin keinoja taloyhtiön kunnon arviointiin. "Taloyhtiössä on niin monenlaisia ja monimutkaisia asioita, että en jaksa uskoa niiden kaikkien tulevan selväksi loistavankaan kuntotodistuksen avulla. Toivomme todistuksen muodostuvan yhdeksi työkaluksi niiden apuvälineiden joukkoon, jotka auttavat ostajaa ja myyjää arvioimaan asunnon hintaa ja ennakoimaan tulevia tilanteita. Tärkeintä on se, että arvioidaan kokonaisuutta ja käytetään siinä hyväksi kaikki mahdolliset apuvälineet."

Sario pitää merkillepantavana kuntotodistuksen sisältämän teknisen tiedon määrää. Rahoitustarpeeseen on helpompi varautua.

"Yhtiöjärjestys on kuitenkin asia, joka on aina ollut ja tulee aina olemaan erittäin tärkeä nimenomaan taloudellisen vastuun jakautumisen kannalta kuka vastaa kunnossapidosta ja niin edelleen. Se on aivan olennaista. Ja naapurit ovat tietysti hyvä tietolähde: monta kertaa se vanha konsti on paras, eli naapureita haastattelemalla voi saada selvyyden monista asioista", Sario miettii.

Pian nähtäneen ensimmäiset asuntojen myynti-ilmoitukset, joissa ilmoitetaan sen kiinteistön kuntoluokka, jossa myytävä asunto on. Asunnon ostajien tiedon tarvetta tulee jatkossa vähentämään myös se, että ympäristöministeriön johdolla rakennetaan asuntojen myyntihinnoista kertovaa verkkopalvelua.

Ympäristöministeriön kehittämisjohtaja Markku Tahvanaisen mukaan tietojen pitäisi olla kansalaisten käytössä kahden kuukauden kuluttua: "Netistä voi silloin saada yhdestä paikasta useiden välittäjien myymien asuntojen hintatietoja viimeisten kahdentoista kuukauden ajalta kohtuullisen tarkalla aluerajauksella, 15 suurimmasta kaupungista Helsingistä Kotkaan."

Julkistettavia tietoja asuntojen myyntihinnoista:

Kaupunki (15 eri kaupunkia)
Postinumero
Kadun nimi
Talon rakennusvuosi
Onko talossa hissi?
Missä kerroksessa myyty asunto on?
Huoneiden lukumäärä
Asuinneliöiden lukumäärä
Velaton myyntihinta
Arvio huoneiston kunnosta

"Kun kuntotodistus tulee käyttöön ja toivon mukaan laajaan käyttöön se pyritään ottamaan mukaan tähän aineistoon mahdollisimman nopeasti", Tahvanainen tähdentää. "Silloin meillä olisi tieto siitä, että kun tietty asunto on maksanut tuon verran noin monen tähden talossa, toinen, saman tyyppinen asunto on puolestaan maksanut näin paljon näin monen tähden talossa. Toisin sanoen se on aivan olennainen lisäarvo aineistoon."

Lisätietoja taloyhtiön kuntotodistuksesta: www.kuntotodistus.fi

(JKA 11.5.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.