Muistisairaiden tulevaisuuden asuminen mullistuu

Valtaosa muistisairaista viettää viimeiset elinvuotensa hoitolaitoksessa. Tekeillä oleva uusi palvelukokonaisuus mahdollistaa jo vuoden kuluttua sen, että muistisairas ja hänen läheisensä pystyvät asumaan kotona loppuun asti.

Ensimmäinen Turvallisen elämisen talo nousee Helsingin Eiraan reilun vuoden kuluttua. Kyseessä on YIT:n ja muistialan ammattilaisten perustaman Amialife Oy:n yhteisprojekti, jonka tavoite on luoda täysin uudenlainen palvelukokonaisuus muistisairaille ja heidän läheisilleen.

− Tällä hetkellä pitkäaikaissairaanhoidossa olevista ihmisistä 80 prosenttia on muistisairaita. Hyvin harva heistä voi asua kotona loppuun asti. Tavoitteenamme on muuttaa tämä, Amialifen hallituksen puheenjohtaja Raimo Sulkava sanoo.

Teknologia apuna

Jotta muistamaton ihminen voi elää ja liikkua turvallisesti, tarvitaan siihen soveltuvia koteja. Turvallisen elämisen talo vastaa haasteeseen räätälöityjen palveluiden ja modernin teknologian avulla.

Taloon tulee normaaleja omistusasuntoja. Taloyhtiössä on ympärivuorokautinen valvonta muistialan ammattilaisten toimesta. Asukkaille on tarjolla monenlaisia palveluita aina lääkkeistä huolehtimisesta kotisairaanhoitoon.

− Muistisairas ei välttämättä osaa käyttää teknologiaa, mutta talon teknologia toimii itsekseen. Esimerkiksi talon hissi tunnistaa sirun avulla käyttäjän ja menee automaattisesti oikeaan kerrokseen, Sulkava selvittää.

− Taloyhtiöön tulee myös sisäpiha, jossa muistisairaan on turvallista ulkoilla ympäri vuoden.

Yhdessä loppuun asti

Omaishoitaja on normaalisti kiinni muistisairaassa ympäri vuorokauden. Se lisää loppuun palamisen riskiä. Turvallisen elämisen talon ihanneasukas onkin pariskunta, josta toinen kärsii muistisairaudesta.

− Talossa terve osapuoli voi jatkaa normaalia elämää. Tarjolla on päiväpaikka, johon muistisairaan voi jättää asioiden hoitamisen ajaksi. Myös työssä käyminen onnistuu. Pidempiä matkoja varten apua saa kotimiestoiminnan kautta.

− Talossa avioliitto voi halutessa jatkua loppuun asti, Sulkava summaa.

Taloon voi toki muuttaa myös yksinäinen muistisairas tai puolison tilalle joku lähiomainen.

Muutos etenee

Sulkava uskoo, että Turvallisen elämisen talo on 5−10 vuoden sisällä valtavirtaa. Helsingin Eirassa neliöhinnat ovat korkeita, mutta taloja on tarkoitus rakentaa myös muualle. Osasta on mahdollista tehdä vuokra-asuntoja tai myydä kaupunkien omistukseen.

− Perillisten kannalta hyvä asia on myös se, että omaisen kuoltua asunnon voi myydä normaalisti. Palvelutalojen hinnat ovat sen verran korkeat, että perinnöt hupenevat äkkiä maksuihin. Peruspalveluiden ostaminen Turvallisen elämisen talossa tulee olemaan palvelutaloja paljon edullisempaa.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat