Muistilista taloyhtiöille: Toimivalla talotekniikalla voi säästää selvää rahaa

Vielä on hyvä aika laittaa taloyhtiö talvikuntoon. Rakennusten perusjärjestelmien tarkastamisella ja korjaamisella vältetään ongelmien syntyminen ja parannetaan samalla rakennuksen energiatehokkuutta.

– Kiinteistön tärkeimpien tekniikoiden – lämmityksen, valaistuksen, käyttöveden ja ilmastoinnin vuosittaisella tarkastuksella säästetään selvää rahaa kiinteistön käyttökustannuksissa. Huoltotoimenpiteillä voidaan päästä jopa 10–20 prosenttia pienempään energiankulutukseen, sanoo Caverionin myyntipäällikkö Jorma Hentilä.

Taloyhtiöiden kannattaa investoida energiatehokkuuteen. Ennakoivan huollon ja kunnossapidon lisäksi energiankulutusta voidaan tehokkaasti laskea esimerkiksi asentamalla rakennukseen poistoilmalämpöpumppu. Poistoilman lämpö otetaan talteen ja käytetään lämmitykseen ja käyttöveteen. Järjestelmän takaisinmaksuaika on noin 6 vuotta ja siitä on vakuuttavia kokemuksia asuinkerrostaloissa. Poistoilmalämpöpumpun avulla voidaan saavuttaa jopa 40 prosentin energiansäästö.

Taloyhtiö talviteloille – lue muistilista:

 1. Tarkista ulkovalaistuksen toiminta. Vaihda lamput ja puhdista kuvut sekä heijastinpinnat.
 2. Puhdista sadevesikourut ja kattokaivot. Muuten lumen sulaessa keväällä syntyy suuria vahinkoja.
 3. Testaa luiskien ja muiden kulkuväylien sulatusten toiminta ja tarkista asetukset. Myös ne on usein laitettu kesäksi käsikäytöllä pois päältä.
 4. Tarkista lämmitysverkostojen paisunta-astiat, verkostopaineet ja venttiilit. Tee verkostojen ilmaus ja muista täyttää verkostoa myös ilmauksen jälkeen.
 5. Aseta lämmityksen säätökäyrät kohdalleen.
 6. Tarkista lämmöntalteenottokojeiden ja niihin liittyvien peltien, kiekkojen, hihnojen, pumppujen ja paineiden oikea toiminta.
 7. Tarkista glykolilla täytettyjen verkostojen pitoisuudet säännöllisesti. Liika glykolipitoisuus heikentää hyötysuhdetta ja liian vähäinen taas saattaa aiheuttaa jäätymisen.
 8. Varmista, että kiinteistön jäähdytyskoneet ovat joko seis- tai vapaajäähdytystilassa. Ne on saatettu laittaa käsikäytöllä pyörimään tauotta kesällä.
 9. Varmista, että ilmanvaihtokoneiden automatiikka ohjaa ilmanvaihtoa ulkolämpötilan mukaan ja asetusarvot ja ajastukset ovat kohdallaan. Testaa myös jäätymissuojat ja niiden säädöt.

Vinkit antoi Caverionin asiakaspalvelupäällikkö Simo Tähtinen.

Lähde: Caverion

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja