Muistatko tarkistaa tärkeän asian renkaanvaihdon yhteydessä? Pieni osa vastaajia tunnustaa kyselyssä huolestuttavan seikan

Ympäri vuoden ajettavia autonrenkaita saa nyt myös Suomessa 5:43
KATSO MYÖS: Miten ympärivuotiseen ajoon tarkoitetut renkaat sopivat Suomen oloihin?

Talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun sään tai kelin sitä edellyttäessä.

On silti turha kiirehtiä renkaiden vaihdon kanssa, muistuttaa Autoklinikan aluepäällikkö Janne Mouhu tiedotteessa.

– Ajankohtaa tärkeämpää on tarkkailla lämpötiloja ja vaihtaa talvirenkaat pois vasta, kun säät sen varmasti sallivat. Varsinkin yöt voivat olla vielä pitkään nollassa tai pakkasella, vaikka päivisin olisikin jo lämpimämpää.

Autoklinikan kyselyyn vastanneista suurin osa (44 prosenttia) suomalaisista kertoo tarkistavansa talvirenkaiden urasyvyyden aina renkaanvaihdon yhteydessä.

Toiseksi yleisintä (19 prosenttia) on tarkistaa urasyvyydet kerran vuodessa. 70 prosenttia kyselyyn vastanneista tarkistaa talvirenkaiden urasyvyyden vähintään kerran vuodessa. Kun tarkastellaan vain auton omistavia vastaajia, niin osuus nousee 88 prosenttiin.

– On mukava nähdä, että useimmat tarkistavat talvirenkaidensa urasyvyydet vähintään kerran vuodessa. Toki samalla on huomattavaa, että yli 5 prosenttia kyselyyn vastanneista ei nähtävästi tarkista renkaitaan koskaan, minkä toivoisin muuttuvan jatkossa, Mouhu sanoo. 

– Suosittelen kaikkia, varsinkin paljon ajavia, tarkistamaan renkaansa aina renkaanvaihdon yhteydessä eli pari kertaa vuodessa. Tarkistus on nopea ja luonteva tehdä, kun renkaita käsittelee joka tapauksessa.

Miten talvirenkaiden kunto tarkistetaan? Juttu jatkuu videon alla.

Näin tarkastat talvirenkaiden kunnon 4:54
Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo, mihin asioihin on kiinnitettävä huomiota talvirenkaiden kuntoa arvioitaessa. Lisäksi hän esittelee erilaisia tapoja renkaan kulutuspinnan mittaamiseksi.

Kahden euron kolikko avuksi

Kulutuspinnan pääurien on oltava talvirenkaissa vähintään 3 millimetriä. Kesärenkaissa urasyvyyden on oltava vähintään 1,6 millimetriä, mutta suositus on neljä millimetriä.

Renkaat kannattaa vaihtaa uusiin hyvissä ajoin, jo ennen kuin laki tulee vastaan. Renkaat voi vaihtaa uusiin, kun urasyvyys laskee vaikkapa alle neljän millimetrin.

Urat on helppo tarkistaa esimerkiksi kahden euron kolikolla, sillä sen reunuksen hopeinen rengas on noin 4 millimetriä paksu.

Urasvyvyyttä on jäljellä tarvittava määrä, jos hopeareunus sopii kokonaan renkaan uraan.

Lähde: Autoklinikka

Lue myös:

    Uusimmat