Muista nämä kodin huoltotyöt ennen lumen tuloa!

Ennen lumien tuloa on hyvä laittaa koti kuntoon talvea varten, muistuttaa kiinteistöteknisiä palveluita tarjoava Caverion.

Talvi on pian taas täällä ja siksi on hyvä muistaa huolehtia muun muassa sadevesien mahdollisista vahingoista ja kulkuväylien turvallisuudesta.

Myös kiinteistön tekniset laitteet on hyvä huoltaa ja testata talvikäyttöä varten jo ennen ensimmäisiä pakkasia. Lämmityksen ei tarvitse olla täysillä.

– Kannattaa huolehtia siitä, että kiinteistöautomatiikka on kunnossa, jatkohälytykset toimivat ja ylläpitohenkilöstö on tietoinen kiinteistön kunnosta. Ilmojen kylmetessä on hyvä muistaa myös järkevä kiinteistöjen lämpötila. Rakennusautomaation avulla voi säätää lämpötiloja tarpeen mukaan ja asettaa laitteistot vastaamaan talven olosuhteita. Vaikka ulkona on kylmä, sisätiloissa ei tarvitse olla lämmitys täysillä, sanoo Caverionin aluejohtaja Veikko Laitila.

Energiansäästöt kannattaa pitää mielessä myös valaistuksessa: toimistokiinteistöissä valaistusta voi säädellä esimerkiksi aikaohjauksella. Vaikka mennään kohti pimeyttä, ei polteta turhaa valaistusta.

Kodin huoltotyöt talveksi:

1. Varmista, että sadevesikaivot ovat auki ja että sadevesi pääsee kulkemaan kaivoihin ongelmitta erityisesti seinien vierestä.

2. Mieti kulkureittejä putkistojen kannalta. Ota oppia aiemmasta ja ajattele jo nyt maassa olevia putkistoja: missä sijaitsevat arimmat jäätymispaikat ja herkimmät putkistot? Kulkureittejä muuttamalla maanpintaa lähellä sijaitsevat putkistot eivät kuormitu turhaan. Käy läpi ongelmakohdat ja ohjaa kulkureitit niin, ettei putkistojen yli kuljeta.

3. Suojaa tekniset tilat hyvin. Teknisissä tiloissa sijaitsevat esimerkiksi kaukolämpölaitteet ja vesimittarit, ja jos tilojen suojaamisesta ja lämpötilan säätämisestä ei huolehdita, saattaa seurauksena olla turhia jäätymisiä. Esimerkiksi päävesijohto ja kiinteistön vesimittari eivät tarvitse kuin muutaman asteen pakkasen jäätyäkseen ja rikkoutuakseen.

4. Puhdista rännit ja kattojen sadevesikaivot. Näin varmistat, etteivät sateet aiheuta suuria tuhoja.

5. Huolehdi, että kivijalka on suojattu kunnolla ja laita ”kissanluukut” kiinni. Talvella kivijalan voi suojata myös lumella.

6. Estä lumen pakkautuminen ja jäätyminen, ja varmista, että ränni- ja kattosulatukset toimivat. Erityisesti liike- ja toimitilakiinteistöissä on tärkeää testata sähkösulatukset ja niiden toimivuus ennen talven tuloa.

7. Varmista ilmastointilaitteiden suodattimien sekä pattereiden puhtaus. Talven tullessa on tärkeää huolehtia myös liike- ja toimitilakiinteistöjen tuulikaappikojeiden puhtaudesta. Pakkasten yllättäessä kauppakeskusten tuulikaapit usein jäätyvät, koska niitä ei ole huollettu kunnolla. Usein vika on siinä, että tuulikaappikojeiden patterit ovat paksun pölyn peitossa, eivätkä ne tuota tarpeeksi lämpöä. Kun lämpö ei liiku, muutkin toiminnot kärsivät ja esimerkiksi liukuovet jäätyvät.

8. Varmista kulkureittien jäätymisenesto. Huolehdi, ettei kiinteistön ympärille jää lätäköitä, ja tarkista sulatusjärjestelmien toimivuus tarpeen mukaan. Näin vältät liukkaiden paikkojen syntymisen. Ohjaa kiinteistön ympäristön kulkua sellaisille reiteille, joissa liukkaudentorjunta on kunnossa. Myös opasteet on hyvä päivittää talvea kohden, jolloin maamaalaukset jäävät piiloon.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja