Muhkeat matot

Tämän vuosituhannen alun mattotrendien kärkipäätä edustavat paksut ja upottavat matot, joiden pehmeä pintastruktuuri synnyttää eläväisen vaikutelman. Muodikkaat huovutetut sekä tuftatut villamatot ovat ylellisen tuntuisia jalan alla. Myös kanttaus maton reunoissa sekä erilaisilla muodoilla ja reunakuvioilla leikittely on nyt tyypillistä.

Mattomuodin kirjoa

Matolla on monta tehtävää. Se voi toimia räväkkänä katseenvangitsijana, hillittynä äänenvaimentajana, lattiapinnan suojana tai miellyttävänä astin- ja istuinalusena. Uusissa, muodikkaissa matoissa esiintyy monenlaisia, mielenkiintoisia pintastruktuureja, jotka on saatu aikaan esimerkiksi eri materiaaleja yhdistämällä, nukan pituutta vaihtelemalla sekä kudonnassa käytetyn sidoksen ja eriväristen loimi- ja kudelankojen avulla.

Mattojen kuvioinnissa käytetään nyt paljon graafisia ja geometrisiä aiheita. Monet nukkamatot on kuvioitu eri pituisen nukituksen avulla väriä vaihtamatta. Nukitettuja eli tuftattuja mattoja on tällä hetkellä myynnissä erityisen paljon. Huovutetut villamatot ovat myös saaneet runsasta ihastelua osakseen. Tähän on syynä niiden miellyttävä pehmeys ja lämpimyys, sekä mahdollisuus hullutella edullisesti epäsymmetrisillä muodoilla ja rei'illä keskellä mattoa. Pyöreiksi, epäsymmetrisiksi tai reiällisiksi kudotut matot ovat huovutettuja mattoja monimutkaisempia valmistaa, ja siten myös kustannuksiltaan kalliimpia.

Nyt matoissa näkee myös paljon kantattuja reunoja. Erilevyisten kanttausten kirjo ilahduttaa mattokaupoissa kiertelijää: kuviolliset kanttinauhat tarjoavat hauskoja ja persoonallisia yksityiskohtia sisustuksiin. Esimerkiksi kirkkaanvärinen nauha kiertämässä luonnonväristä mattoa voi toimia mainiona tehosteena hillityssä sisustuksessa.

Villaa, juuttia vai räsyä?

Laadukkaat matot on pääsääntöisesti valmistettu luonnonmateriaaleista. Puuvilla ja villa ovat tyypillisimpiä laatumaton raaka-aineita. Niistä valmistetut matot pysyvät vuosikausia nuhjaantumattoman näköisinä muistettaessa säännöllisesti huoltaa niitä. Puuvillasta kudotut matot ovat helppohoitoisia, ne voi pestä usein ja niistä irtoaa vain vähän tekstiilipölyä. Villa puolestaan on likaa hylkivä materiaali, minkä takia säännöllinen imurointi ja tuuletus riittävät villamaton huolloksi. Mikäli sen pesu tuntuu kuitenkin joskus tarpeelliselta, se kannattaa pesettää kemiallisesti.

Myös juutti ja paperinaru ovat hyviä mattomateriaaleja. Niistä tehdyt matot ovat napakoita ja helppohoitoisia. Paperinarumaton loistava ominaisuus on, ettei se levitä lainkaan tekstiilipölyä ympäristöönsä. Juutin paras puoli on kyky hylkiä likaa, minkä vuoksi se sopii hyvin esimerkiksi eteismaton materiaaliksi. Juuttimatto ei kuitenkaan sovellu kosteisiin tiloihin. Sen raaka-aine on peräisin juutti-nimisestä heinäkasvista, ja se voi herkästi alkaa lahota, jos se on jatkuvasti alttiina kosteudelle. Sekä paperinaru- ja juuttimatot ovat yleensä vesipestäviä.

Hyvän maton sidos on tiukka: matto pysyy silloin hyvin paikoillaan, eikä mene kurttuun kovassakaan temmellyksessä. Kevyiden ja herkästi liikkuvien mattojen alle kannattaa hankkia liukuesteet. Liukuestemattoja on mattokauppojen lisäksi saatavilla metritavarana muovitavarakaupoissa.

Vaikka muodikkaat villamatot ovatkin valloittavan pehmeitä ja muhkeita, ovat perinteiset räsymatot pitäneet pintansa kuluttajan valinnoissa. Ne ovat edullisia niin kaupasta ostettuina kuin itse tehtyinäkin. Lisäksi monien mielissä räsymattoihin liittyy vanhan ajan tunnelmaa, iki-ihanaa nostalgiaa, joka tekee niistä pidettyjä ja haluttuja. Räsymatto on myös ekologisen ihmisen mattovalinta silloin, kun kuteet on leikattu vanhoista vaatteista. Tällaiset matot voivat olla taitavan värisilmän ohjauksessa ja huolella suunniteltuina todellisia taideteoksia.

Matto-ostoksilla huomioitavaa

Hyvät ja laadukkaat matot ovat hintavia. Sen vuoksi kaukokatseinen kuluttaja harkitseekin tarkkaan, millaisen maton ostaa kotiinsa. Kestävä ja tyyliltään ajaton matto on pidemmän päälle taloudellinen ja pitkäikäinen valinta, vaikka se aluksi tuntuisikin kalliilta.

Maton hankintaa tulisi ohjata sen nimenomaisen tilan olemus, johon matto sijoitetaan. Maton tyyli, materiaali, väritys ja koko kannattaa miettiä tarkkaan. Heräteostoksena hankittu matto voi osoittautua virheostoksi, sillä kaupassa värimuisti saattaa pettää tai arviointikyky hämääntyä. Kauppojen suurissa tiloissa sopivan kokoiselta tuntunut matto voi kotona osoittautuakin liian suureksi.

Tilassa tapahtuva toiminta määrittää matolta vaadittavia ominaisuuksia. Esimerkiksi keittiöön ei kannata sijoittaa mattoa, johon roskat ja leivänmurut pyrkivät takertumaan. Sileäpintainen matto on keittiössä kaikkein paras. Vastaavasti eteiseen, jossa tulee asteltua usein kengät jalassa, ei ole mitään mieltä hankkia nukallista tai vaaleaa mattoa. Rapa ja sora uppoutuvat syvälle nukkien väliin, ja vaaleansävyistä mattoa saa puolestaan olla jatkuvasti pesemässä. Helposti ryttääntyvää mattoa ei pidä sijoittaa paikkaan, missä liikutaan paljon edestakaisin. Se voi koitua muutoin kohtalokkaaksi jonkun kerran kompastuessa siihen pahoin.

Allergikon ei kannata hankkia paksuja ja pörröisiä mattoja. Hänelle parhaita vaihtoehtoja ovat tiukkakierteisistä langoista kudotut matot, joihin pöly ja karvat eivät pääse helposti uppoutumaan. Paperinarumatto on allergisen ihmisen kannalta loistava keksintö. Kun mattoja lisäksi ravistellaan, tuuletetaan ja imuroidaan tarpeeksi usein, allergikolle ei pitäisi koitua niistä mitään ongelmia.

Maton ostoa punnittaessa on muistettava miettiä myös sen huoltoon ja pesuun liittyviä seikkoja. Raskaita ja paksuja mattoja on hankala pestä itse. Monia mattoja - etenkään paksuja villamattoja - ei voikaan vesipestä, vaan ne on vietävä pesulaan. Jos kirjavasta matosta pääsee pestessä väriä, on tämä otettava huomioon ripustettaessa mattoa kuivumaan. Tasokuivaus on tällaisessa tapuksessa viisainta. Raidallisen maton voi ripustaa kuivumaan myös siten, että vesi valuu raitojen suuntaisesti.

Teksti: Hanna Helimaa
Kuvat: Skanno ja VM-Carpet

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja