Muhkea palkkapussi vaihtui sairaanhoitajan työhön

Nokian entinen talouspomo Hanna Kaskinen teki 46-vuotiaana päätöksen ja lähti opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Päätös ei ole harmittanut jälkeenpäin, vaikka nykyinen palkka onkin vain neljänneksen entisestä. Henkinen pääoma on Kaskisen mielestä rahaa arvokkaampaa.

Kaskisen mukaan suurin hyppäys hänen elämässään tapahtui jo vuonna 1997, kun hän siirtyi pois Nokian talousjohtajan jakkaralta ja ryhtyi ympäristöpäälliköksi. Muutaman vuoden kuluttua Kaskisesta tuli firman eettisten asioiden asiantuntija.

Kun toimenkuva vaihtui, Kaskinen pääsi näkemään hieman toisenlaista maailmaa samalla kun hän neuvoi Nokian isoja alihankkijoita toimimaan eettisesti oikein. Eettisen asiantuntijan työ sopi hyvin ympäristöasioista kiinnostuneelle "hihhulille".

"Tykkäsin siitä työstä kuin hullu puurosta. Halusin silti lähteä tekemään kehitysyhteistyötä ruohonjuuritasolle."

Kiikarissa Venäjä

Aluksi Kaskinen halusi nähdä enemmän todellista elämää kuin tehdä toimistotyötä. Kun tietää, mitä ruohonjuuritasolla tapahtuu, on helpompi tuottaa toteuttamiskelpoisia toimintatapaehdotuksia.

"Voin hyvin kuvitella, että kun olen jonkin aikaa seurannut ja tehnyt kenttätyötä, haluan ehkä tehdä muutoksia ja sitten toimistotyön osuus alkaa tulla mukaan. Haaveenani on yhdistää entistä ja nykyistä elämää, siis käyttää hyväkseni myös vanhaa projektinhallintakokemusta."

Kaskinen valmistui kaksi vuotta sitten sairaanhoitajaksi, mutta oppiminen jatkuu vielä suomalaisissa sairaaloissa. Vuosia yksityisiä terveydenhuoltopalveluita käyttänyt Kaskinen törmäsi todellisuuteen ambulanssissa.

"Ymmärsin, että Suomessakin ihmiset elävät hirveän erilaisia elämiä."

Tällä hetkellä Kaskinen työskentelee Marian sairaalan päivystyspoliklinikalla Helsingissä. Seuraavaksi sinnikäs nainen haluaisi oppia, miten töitä tehdään saattokodissa, tapaturma-asemalla tai huumeriippuvaisten parissa. Pitkän tähtäimen suuntana saattaa olla itä.

"Minua kiinnostaa yhä enemmän ja enemmän Venäjä."

Monet ovat ihmetelleet, miksei Kaskinen lähde ulkomaille saman tien. Hän haluaa kuitenkin oppia ensin mahdollisimman paljon työstään ja erilaisista työskentelytavoista ennen kehitysyhteistyöhaaveen toteuttamista.

Pienellä palkalla pärjää

Ulkomaille lähteminen on Kaskisen mukaan ajankohtaista muutaman vuoden kuluttua. Tällä hetkellä hänen nuorempi lapsensa opiskelee vielä lukiossa ja äiti haluaa olla vielä kirjoitusten aikaan läsnä.

Lapset suhtautuivat Kaskisen elämänmuutokseen positiivisesti. Kumpikin heistä saattaa tulevaisuudessa myös itse asua ulkomailla. Alanvaihdosuutisen aikaan äiti sai kuitenkin vastata muutamiin kysymyksiin.

"Vanhempi kysyi silloin, että eikö hänen lapsillaan olekaan sellaista mummia, joka hoitaa lapsia kotona. Nuorempi taas totesi, että sitten meillä tulee olemaan vähemmän rahaa käytössä. Sanoin, että niin tulee."

Vaikka sairaanhoitajan palkka on huomattavasti pienempi kuin mitä Kaskinen sai Nokialta, hän pärjää silti kohtuullisen hyvin. Entisen elämän suuret tulot mahdollistivat tuolloin lainojen takaisinmaksun.

Kun asumiskustannukset ovat pienet, pienemmälläkin pärjää. Kaskista ihmetyttää, miten ihmiset haluavat muutenkin kaikkea koko ajan enemmän ja enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja