Muhammed-kohu ja itsepuolustuslajeja – tällainen on Immosen Suomen Sisu -järjestö

Facebook-kommenttien vuoksi myrskynsilmään joutunut Olli Immonen on toiminut kansanedustajan tehtäviensä lisäksi kansallismielisen Suomen Sisu -järjestön puheenjohtajana vuodesta 2013 lähtien.

Suomen Sisu perustettiin vuonna 1998 Suomalaisuuden liiton nuorisojärjestöksi, jonka keskiössä olivat muun muassa pakkoruotsin vastustus ja Karjalan palauttamisen vaatiminen.

Järjestö kuitenkin erotettiin emojärjestöstään vuonna 2000 sen järjestettyä mielenosoituksen tukeakseen Itävallan kansallismielistä vapauspuoluetta EU-boikottia vastaan.

Kohun yhteydessä Suomen Sisua kuvattiin muun maussa natsihenkiseksi, ja sen emojärjestön oikeus saada valtionapua kyseenalaistettiin. Myöhemmin Suomen Sisu muuttui nuorisojärjestöstä kansalaisjärjestöksi.

Muhammed-pilakuvien julkistus toi tunnettavuutta

Myöhemmin järjestöä on luonnehdittu äärikansalliseksi, äärioikeistolaiseksi ja muukalaisvihamieliseksi. Järjestö on ilmoittanut tavoitteekseen aidon suomalaiskansallisen yhteisöllisyyden luomisen ja kansallismielisten tahojen yhteen keräämisen. Käytännössä Suomen Sisu on profiloitunut maahanmuuttokriittisten teemojen ajajana.

Sisun tunnetuimpia kannanottoja oli Muhammed-pilakuvien julkaisu vuonna 2006, kun se kuvien julkaisua koskevan kohun yhteydessä päätti julkaista pilakuvat omilla sivuillaan. Järjestöä epäiltiin sittemin uskonrauhan rikkomisesta, mutta valtionsyyttäjä ei nähnyt perusteita syyteen nostamiseen.

Muita kannanottoja järjestö on esittänyt esimerkiksi ulkomaisten kansallismielisten puolueiden ja järjestöjen puolesta, tukeakseen Viroa vuoden 2007 Pronssisoturi-kiistassa sekä vastustaakseen uskonnollisin perustein tehtäviä ympärileikkauksia.

Yhteyksiä myös ulkomaisiin populistipuolueisiin

Suomen Sisulla on ilmoittaa olevansa sitoutumaton järjestö, mutta sen piiristä on noussut erityisesti perussuomalaisiin kansanedustajia, kuten Jussi Halla-Aho, Juho Eerola sekä James Hirvisaari. Sittemmin Eerola ja Hirvisaari ovat jättäneet järjestön.

Järjestön jäsenillä on yhteyksiä myös Ruotsin Nationaldemokraterna-puolueeseen, jonka kokouksissa edustajat ovat vierailleet. Jäsenistöä on osallistunut myös Ranskan Front Nationalin järjestämään kansallismieliseen Bleu-Blanc-Rouge-festivaaliin.

Järjestön kesäleireillä on taas luentojen lisäksi harjoiteltu muun muassa ampumista ja itsepuolustuslajeja.

Kesällä 2015 järjestön puheenjohtaja Immonen herätti pahennusta Facebook-päivityksessä, jossa hän juhlisti eräiden Suomen vastarintaliikkeen jäsenten kanssa kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin murhan vuosipäivää Eugen Schaumanin muistomerkillä. Tapahtuman järjestivät Suomen Sisu ja radikaaliksi itseään kuvaileva Sarastus-verkkolehti. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja