Mainos

MTV3 nettikysely: Alle puolet lataa musiikkia ilmaiseksi netistä

Alle puolet MTV3:n nettikyselyyn vastaajista myöntää lataavansa musiikkia tai elokuvia ilmaiseksi internetistä. Kyselyssä 42,9 prosenttia sanoi lataavansa sisältöjä ilmaiseksi ja 57,1 prosenttia ei joko ladannut internetistä mitään tai maksoi lataamistaan tuotteista.

Esimerkiksi nimimerkki Lapanen kertoo kyselyssä, ettei tiedä, miltä sivustoilta voi ladata ilmaisia elokuvia tai musiikkia Monet ei-vastauksen antaneet sanoivat myös ostavansa esimerkiksi musiikin mieluummin levyn muodossa kaupasta.

Myös moraali oli ei-vastausten takana.

- Minusta elokuvista ja musiikista pitää maksaa niinkuin muistakin kulttuurin palveluista. Joku on tehnyt elokuvat ja musiikin ja sille jollekin pitäisi myös maksaa siitä, että saa itselleen musiikkia ja elokuvaa. On myös turvallisempi olo itsella, kun on ostanut filmin tai cd:n, on toiminut oikein, kirjoittaa Johanna.

"Lataaminen on helppoa"

Kyllä-vastauksia perusteltiin muun muassa sen helppoudella.

- Lataan musiikkia, videoita sun muuta netistä, koska se on helppoa, kätevää ja nopeaa. Lisäksi se on myöskin usein ainut paikka, josta niitä nykyään enää saa, sanoo Palle.

- Musiikkia kyllä, elokuvista vain trailereita, jotka yhtiöt jakavat ilmaiseksi. Lataan laillisesti enkä koe siinä mitään väärää. Kun kerran on kehitetty teknologia ja Internet, niin miksi pitäisi kerätä pölyä tilaa vieville CD-levyille. Kaikkea musiikkia ei myydä kaupoissa, kun jotkut artistit ovat päättäneet lopettaa miljonäärilevy-yhtiöiden tukemisen. Elokuvia käyn katsomassa leffassa tai kavereilla, kun en enää omista telkkaria. Ei ole ikävä telkkaria eikä varsinkaan teeveelupamaksuja, toteaa Minä vaan.

Stan taas lataa vaihtelevasti eri tuotteita netistä.

-Mielestäni oma toimintani on perusteltua. Lataan mm. Pirate Bayn kautta, en Pirate Baysta, elokuvia joita ei löydy muualta. --- Musiikkiin pätee jokseenkin sama kuvio, mutta lataan myös uudempia kappaleita ja kokonaisia levyjä. Ei minulla ole aikaa lähteä tonkimaan levykaupan hyllyjä, jos siellä vaikka sattuisikin ehkä olemaan juuri se levy mitä etsin. Jos levyjen tuotto menisikin artisteille, eikä suurille levy-yhtiöille, niin voisin harkita myös levyjen ostamista. Tietokone-ohjelmia en lataa, tuotekehityksestä joutuu ja pitää maksaa, vaikka tuotteiden hinnoittelussa joillain yrityksillä olisi paljonkin parannettavaa.

Hinnoittelu kirvoitti myös muita kommentteja.

- Kuka haluaisi ostaa esim. 700 euron tietokoneohjelman kaupasta, jos sen saa täysin ilmaiseksi netistä? En itse, mutta kaverit lataavat kyseisiä huippuohjelmia, nimetön kirjoittaja toteaa.

Paavo Piratti on sitä mieltä, että internet-aikakautena ei tekijänoikeuksista voi enää pitää kiinni.

- Niistä on luovuttava. Artistille kuuluu toki korvaus, mutta ei monikansallisille mediayhtiöille. Niitä ei enää tarvita ja niiden aikakausi on auttamatta ohi. Turha on enää pyristellä vastaan.

Vastattiinko vilpittömästi?

Osa vastaajista ei usko usko äänestystulokseen olevan oikea.

- Enkä usko, että noin moni ei lataa. Tai sitten kaikki vastaajat ovat 70v+, päättelee Pröö.

- Kuka sen myöntäisi,kun tietää sen olevan laitonta?!, huomauttaa Pösse.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.