Mainos

MTV3:n Lumikero: Viime yö ehkä pahin Gazassa

Israelin ja Gazan islamistien välinen tulitauko jäi eilen illalla toteutumatta. Gazan kaistaa hallitseva Hamas ilmoitti hyväksyneensä tulitauon ehdot, mutta Israelin mielestä sopimuksessa oli vielä avoimia kohtia. Molemmat osapuolet kiihdyttivät sotatoimia illalla.

Gazassa ja Etelä-Israelissa ehdittiin illalla jo huokaista helpotuksesta kun uutistoimistot välittivät tiedon tulitauon astumisesta voimaan puolelta öin.

Uutinen osoittautui kuitenkin ennenaikaiseksi, ja yötä kohti kiihtyvät ohjusiskut Gazassa tuntuivat etäisenä jylinänä Israelin puolella rajaa.

– Kiivaimmillaan ohjukset räjähtivät jopa kymmenen pommin sarjoissa muutaman sekunnin aikana. Ja taas nyt aamun valjetessa Gazasta on alkanut kuulua pommitusten ääniä, kertoo Ashkelonissa, Etelä-Israelissa oleva MTV3 Uutisten kirjeenvaihtaja Kari Lumikero.

Massiivisia ilmaiskuja ennakoivat Israelin asevoimien Iltapäivällä pudottamat lentolehtiset, joissa Gazan kaupunkia ympäröivien kylien asukkaita kehotettiin välittömästi siirtymään tietyille rajatuille alueille kaupungin keskustaan.

Lentolehtiset aiheuttivat paniikkireaktion, kun ihmiset pelastautuivat juosten, hevospeleillä ja autoillaan kodeistaan. Myöhään illalla Hamas kertoi ainakin kahdenkymmenen ihmisen kuolleen ohjusiskuissa, ja suuri osa kaupunkia oli pimeänä sähkökatkosten seurauksena.

– Viime yö on ollut ehkä pahin Gazassa nyt viikon kestäneen avoimen selkkauksen aikana. Se oli myös ennakoitavissa, koska jo muutama päivä sitten Israel ilmoitti tuhoavansa kaikki Hamasin strategiset kohteet, ja ohjusiskuja kiihdytettiin ennen tulitauon astumista voimaan. Niinpä muun muassa Hamasin suuri hallintorakennus oli BBC:n mukaan illalla tulessa, Lumikero toteaa.

Sotatoimien kiihdyttäminen tuntui illalla myös Israelin puolella.

– Minunkin hotellissani asukkaat komennettiin useaan otteeseen väestösuojiin. Hamas laukaisi eilisen aikana tänne Etelä-Israeliin 150 rakettia, joita torjuntaohjukset tuhosivat näyttävästi ja kuuluvasti pimeältä taivaalta. Kaksi israelilaista – joista toinen 18-vuotias sotilas – sai näissä iskuissa surmansa.

Tulitaukoneuvotteluja jatketaan tänään mm YK:n pääsihteerin BanKi-Moonin vauhdittamana.

(MTV3)

Katso Kari Lumikeron raportti Gazasta:

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.