Mainos

MTV3:n kysely: Kunnanjohtajilta täystyrmäys kuntauudistukselle

Kunnanjohtajien mielestä hallitus on pahasti epäonnistunut kunta- ja soteuudistuksen valmistelussa. MTV3:n Uutisten tuoreen kyselyn mukaan yhdeksän kymmenestä kunnanjohtajasta sanoo, että kuntauudistus on melko tai erittäin huonosti valmisteltu. Juuri kukaan ei myöskään usko, että hallitus antaa sote-esitykset aikataulussaan eli vuonna 2014. Pääministeri Jyrki Katainen tietää, että kaikkia ei voi miellyttää.

Kuntauudistuksen valmistelu saa rankkaa kritiikkiä lähes kaikilta kuntien ja kaupunkien johtajilta. MTV3:n teettämän kyselyn perusteella lähes 90 prosenttia on sitä mieltä, että koko kunta- ja sote- eli sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus on kehnosti valmisteltu tai siinä on onnistuttu melko huonosti.

Kukaan ei anna Jyrki Kataisen (kok.) hallitukselle kympin arvosanaa.

Kiitosta ei heru edes oman puolueen jäseniltä, sillä 26 prosenttia kokoomuslaisista kunnanjohtajista sanoo, että Katainen on onnistunut melko huonosti. Katainen tunnustaa, että kritiikille on aihetta.

– On varmasti, vaikka parhaamme olemme tehneet. Siinä on varmasti kolme syytä. Ensimmäinen on se, että hallituksen pitää petrata omaa toimintaansa. Toinen on se, että osa kunnanjohtajista vastustaa ylipäätänsä kuntauudistusta ja kolmas syy on se, että osa haluaisi mennä nopeammin eteenpäin. Tämä on suurin koskaan yritetty tai tehty julkisen sektorin reformi, että kritiikki ei ole mikään ihme. Tässä on paljon aukiolevia kysymyksiä, puolustautuu Katainen MTV3:lle.

Selitykset eivät riitä

Laatuaan ensimmäinen MTV3:n kysely lähetettiin kaikille Suomen 320 kunnan- ja kaupunginjohtajalle. Peräti 217 eli 68 prosenttia heistä vastasi kyselyyn. Kuntauudistus mietityttää päättäjiä, mutta selkeästi tyytymättömyyttä on ilmassa.

Esimerkiksi Himangan kanssa vuonna 2010 yhdistyneellä Kalajoella ei uudistussuunnitelmat saa kannatusta. Reilun 12 000 asukkaan kaupungissa pelätään palvelujen katoa ja yhä pidempiä matkoja esimerkiksi sairaalaan. Kaupunginjohtaja Jukka Puoskarin mielestä kunta-uudistusasiassa on nyt edetty hallituksen sanelupolitiikalla.

– Emme halua sellaiseen ratkaisuun, missä kustannustaso nousee ja palvelut heikkenevät. Tätä uudistusta on aika lailla viety eteenpäin ylhäältäpäin saneltuna. Kuntia tai asiantuntijoita ei ole kuultu. Valitettavasti ei tästä koko uudistushankkeesta voi kovin hyvää arvosanaa antaa. Kuntakoko ei ole se peruste, miten hommat on hoidettu. On pieniä kuntia, jossa asiat on mallikkaasti hoidettu ja pieniä, joissa palvelut eivät toimi, kertoo Jukka Puoskari.

Myös tavalliset kuntalaiset ovat epäileväisiä koko hallituksen kunta- ja soteuudistukselle.

– Kyllä uudistusta tarvitaan, mutta se tuskin onnistuu helposti. On paljon eriarvoisuutta, palvelut ovat hajallaan. Jostakin saa sitä palvelua, toista täältä. Esimerkiksi täällä Kalajoella on lasten palvelut hyvin hoidettu, mutta sitten pitää matkata joko Kokkolaan, Ouluun tai Oulaskankaan sairaalaan. Valintoja on paljon, mutta ei mitään yhtenäisyyttä, kertoo itsekin sosiaali- ja terveysalalla töissä ollut Kirsi Pernu.

– Hädän tullen esimerkiksi Oulu on kaukana, jos meidän Kalajoen terveyskeskus on kiinni. Etäisyydet eivät saisi mennä enää yhtään pidemmäksi, muistuttaa puolestaan Reijo Linna Kalajoelta.

Aikataulussa ei pysytä

MTV3:n Think If Laboratories Oy:llä teettämässä kyselyssä oli myös avoimia kysymyksiä, joihin sai kirjallisesti kertoa mielipiteensä.

– Käsittämätöntä on ollut kuntarajojen karttaharjoitukset 2012 ilman sote-toimialaa. Vielä käsittämättömämpää on sote-karttaharjoitukset 2013 ilman yhteyttä kuntauudistukseen. Ainoa intohimo on lähestyä asiaa karttaharjoitusten kautta. Tämä on aiheuttanut kuntien kaivautumisen poteroihin tai intohimoisen naapureiden kalastelun oman hallinnollisen aseman turvaamiseksi. Itse palveluiden kehittäminen on jäänyt taka-alalle ja pysähtynyt monin osin kokonaan.

Hallituksen on määrä antaa esityksensä sote-uudistuksesta keväällä 2014. Aikatauluun ei kuitenkaan uskota. Jopa joka viides kuntapäättäjä sanoo, että se ei valmistu lainkaan. Ja yli kolmannes on sitä mieltä, että se myöhästyy paljon.

Pääministeri puolustautuu jälleen ja sanoo, että juna kulkee, vaikkakin hitaasti.

– Mielipiteet kuntakentällä jakaantuvat, mutta kyllä hallituksella täytyy tietysti olla päättäväisyyttä viedä eteenpäin näitä ratkaisuja, muistuttaa Katainen MTV3:lle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.