Mainos

MTV3:n kirjeenvaihtaja Japanissa: Radiossa varoitetaan ydinlaskeumasta

Japanin Sendaista Tokioon parhaillaan matkalla oleva MTV3:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoo, että viranomaiset ovat varoittaneet ihmisiä kohonneista säteilyarvoista.

- Hetki sitten kaikilla radiokanavilla alettiin varoitella ihmisiä, että ydinlaskeumaa on päässyt ilmaan. Ihmisiä on kehotettu pysymään sisätiloissa. Myös ikkunat ja ovet on kehotettu laittamaan kiinni sekä sulkemaan ilmastointi. Aluksi varoitus koski koko maata, myös Tokiota, mutta nyt se on rajattu koskemaan ydinvoimalan lähialuetta.

Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Riku Mattilan mukaan varoituksessa oli aluksi kyse jonkinlaisesta varatoimenpiteestä.

- Tietojemme mukaan akuuttien terveysvaikutusten kannalta Fukushiman laitospaikalla ei ole enää ole niin paljon sellaisia aineita, joista voisi syntyä sellainen pilvi, joka voisi aiheuttaa esimerkiksi Tokion etäisyydellä suojautumistarvetta.

Japanin viranomaiset kertoivat aamulla Suomen aikaa, että Tokiossa on mitattu kohonneita säteilyarvoja. Ne eivät ole kuitenkaan vielä vaarallisen korkeita ihmisille.

Japanissa Fukushiman ydinvoimalaitoksen ympäristössä säteilyarvot ovat sen sijaan nousseet hälyttävälle tasolle. Fukushiman nelosreaktorissa sattui aamuyöllä Suomen aikaa tulipalo. Lisäksi voimalan kakkosreaktorissa räjähti, jonka seurauksena reaktorin suojarakennuksen alaosa vaurioitui. Seurauksena on voinut olla epäpuhtauksien vuotoa ulos.

(MTV3 - Reuters - AFP)

Katso Petri Sarasteen raportti Japanista:

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.