MTV Washingtonissa: Kongressitalolla parveilee pilvin pimein sotilaita – viranomaisten pahin pelko on kauhua kylvävä yksinäinen susi

3:40
Katso video: Tältä näyttää Yhdysvaltojen aidoilla eristetty kongressi – kirjeenvaihtaja Mari Karppinen raportoi vallanvaihdon ytimestä

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo Yhdysvaltain pääkaupunki Washingtonista, että tunnelma on odottava ja jännittynyt.

Kaupungissa parveilee sotilaita ja kongressitalon alue on eristetty laajalti metalliaidalla. Kaupunkiin on tarkoitus saapua noin 25 000 sotilasta keskiviikoksi, jolloin järjestetään tulevan presidentin Joe Bidenin virkaanastujaiset.

– Joukot näkyvät hyvin vahvasti katukuvassa. He ovat raskaasti aseistettuja ja suojelevat kongressin lähialueita. Iso osa kongressin lähialueesta on suoranaisesti suljettu yleisöltä, Karppinen kertoo.

Biden ja Washingtonin pormestari ovat vedonneet, ettei pääkaupunkiin saapuisi paljon ihmisiä keskiviikkona. Väkivaltaisten mielenosoittajien tulohalujen hillitsemiseksi esimerkiksi lentoyhtiöt ovat kieltäneet aseiden kuljettamisen Washingtoniin suuntautuvien lentojen ruumassa.

"Äärioikeisto juoninut"

Tällä hetkellä tunnelma on rauhallinen, Karppinen kuvailee. Näin viranomaiset toivovatkin tilanteen jatkuvan massiivisella varautumisella, mutta uhkia on olemassa.

– Äärioikeisto on keskustelupalstoillaan juoninut. Siellä on jaettu ohjeita kotitekoisille pommeille ja muihin tällaisiin yksittäisiin iskuihin. Täällä Washingtonissa huolettaa nimenomaan yksittäiset (iskujen) yrittäjät ja yksittäiset iskuyritykset, Karppinen kertoo.

Viranomaisten huomio onkin kiinnittynyt pääkaupungin suojelemisen lisäksi esimerkiksi poliitikkojen koteihin ja uutistoimitusten turvaamiseen, sillä äärioikeisto saattaa etsiä vaihtoehtoisia kohteita iskuilleen, Karppinen luonnehtii.

– Alun perin pelättiin, että jokaisen osavaltion hallintorakennukset olisivat uhan kohteena, mutta tähän mennessä tilanne on sujunut rauhallisesti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja