Trump viettää uhmakkaan viimeisen päivän presidenttinä: Lentää viimeisinä vallan hetkinään Air Force Onella Floridaan, vastassa sotilaallinen paraati

9:43
Katso video: Yhdysvaltain vallanvaihdosta keskusteliin Uutisaamussa

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump aikoo viettää viimeisen päivän presidenttinään poikkeuksellisin menoin.

Valta vaihtuu Yhdysvalloissa tämän viikon keskiviikkona paikallista aikaa kello 12, kun Trumpin valta Atlantin toisella puolella päättyy ja tuleva presidentti Joe Biden tarttuu vallankahvaan.

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta väistyvä presidentti on aina osallistunut uuden presidentin virkaanastujaisiin. Trumpin kohdalla tämä on kuitenkin toisin, sillä hän ei aio osallistua Bidenin virkaanastujaisiin.

– Hänellä on puoleen päivään asti presidentin valtuudet. Viime hetkillä hän lentää presidentin koneella, Air Force Onella, Floridaan. Siellä hänet otetaan vastaan sotilaallisin kunnianosoituksin. Kaiken tarkoituksena on vahvistaa hänen kulttiasemaansa ja tehdä hänestä tällainen todellinen presidentti tai kansan presidentti, ja pyrkiä heittämään epäilyksen varjo valitun presidentin Joe Bidenin päälle, arvelee entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen MTV:n haastattelussa.

Yhteistyö puuttuu

MTV Uutisten erikoistoimittaja Mirja Kivimäki kertoo, että Trumpin ja Bidenin vallanvaihdossa ovat jääneet pois kaikki normaalit vallanvaihdon merkit.

– Edellinen presidentti on läsnä virkaanastujaisissa nimenomaan siitä syystä, että se on viesti siitä, että valta vaihdetaan rauhanomaisesti. Samaa tarkoitusta palvelee se, että tulevan presidentin rouva käy etukäteen juomassa teetä Valkoisessa talossa ja (hänelle) esitellään lastenhuoneet.

– Kaikki viestittää sitä, että tässä me luovutamme hyvässä yhteisymmärryksessä vallan toiselle ihmiselle, hyvin usein toiselle puolueelle. Trumpin sotilaallinen tilaisuus on juuri päinvastaista, Kivimäki sanoo.

Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Antti Paronen kertoo, että Trumpin kaavailemat juhlallisuudet ovat poikkeuksellisia amerikkalaisessa sotilaskulttuurissa.

– Trumpin presidenttikaudella järjestämiä paraateja ei ole hirveästi nähty amerikkalaisessa sotilaskulttuurissa (aiemmin), Paronen toteaa.

"Biden käy heti töihin"

Myöskin Bidenin virkaanastujaispäivä on tavallisesta poikkeava, sillä suuremmat juhlallisuudet pääkaupunki Washingtonissa on peruttu.

Hannu Himanen kertoo, että Biden järjestää totutusta pienimuotoisemmat virkaanastujaiset turvallisuussyistä, eikä suuria kansanjoukkoja ole tänä vuonna tulossa pääkaupunkiin.

– Bidenin kannalta tärkeää on se, että hän vannoo presidentinvalan ja käy heti töihin.

Himasen mukaan Bidenillä on tarkka suunnitelma ensimmäisille päiville. Hän aikoo tarttua lainsäädännöllisiin asioihin, kuten Yhdysvaltain paluuseen Pariisin ilmastosopimukseen.

– Siitä lähtee iso mylly pyörimään. Sisäpoliittisesti kaikkein tärkein asia on ilman muuta koronan hallintaan saaminen, josta Trumpia on arvosteltu erittäin voimakkaasti, Himanen arvelee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja