MTV Uutisten vaalikone: Vain viisi prosenttia kansanedustajaehdokkaista olisi valmis leikkaamaan koulutuksesta

MTV Uutisten vaalikone on avattu - tällaisia vastauksia ehdokkaat ovat antaneet 2:32
MTV Uutisten vaalikone on avattu - tällaisia vastauksia ehdokkaat ovat antaneet

Vähintään yhdestä asiasta eri puolueiden kansanedustajaehdokkailla on laajaa yksimielisyyttä: koulutuksesta ei haluta lähivuosina leikata. Asia käy ilmi MTV Uutisten vaalikoneesta.

Valtiovarainministeriö nosti virkamiesraportissaan esille potentiaalisia säästökohteita Suomen julkisessa taloudessa. Raportissa mainitaan, että esimerkiksi osan ammatillisen perusopetuksen kolmevuotisista tutkinnoista voisi lyhentää kaksivuotisiksi – ja saada siis säästöjä koulutusleikkauksilla.

MTV Uutisten vaalikoneessa yli 1 700 vastauksensa jättänyttä kansanedustajaehdokasta ottaa kantaa väitteeseen Koulutuksesta ja opetuksesta ei pidä leikata lainkaan alkavalla vaalikaudella.

Kaikista vaalikoneen täyttäneistä ehdokkaista noin 94 prosenttia on väitteen kanssa täysin tai jokseenkin samaa mieltä. Täysin tai jokseenkin eri mieltä on viisi prosenttia vastaajista.

Koulutusleikkauksiin ei ole minkäänlaista valmiutta SDP:ssä, jonka ehdokkaista jokaikinen on täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, ettei koulutuksesta pidä leikata lainkaan.

Vihreät ja vasemmistoliiton ehdokkaat ovat täysin samaa mieltä väittämän kanssa 96-prosenttisesti. Vain muutama ehdokas olisi valmis harkitsemaan koulutusleikkauksia.

– Koulutuksen rahoitusta on lisättävä. Koulutuksesta leikkaaminen on tulevaisuuden kannalta tuhoisaa, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen perustelee vastaustaan.

– Koulutuksesta ei saa leikata euron euroa, sillä se on hyvinvoinnin, sivistyksen ja talouskasvun kulmakivi, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo toteaa.

– On Suomen kohtalonkysymys, että koulutuksen kunnianpalautusta jatketaan, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo.

Keskustassa lievästi muita enemmän valmiutta 

Myös kokoomuksen visioissa koulutus on erityissuojelussa, eikä perussuomalaisillakaan ole erityistä halua leikata koulutuksesta.

Keskusta on puolestaan todennut, ettei minkään kohteen pidä olla leikkausten ulkopuolella, joten sen riveissä valmius koulutusleikkauksiin on hivenen muita nykyisiä eduskuntapuoleita suurempaa.

Kokoomuslaisista 60 prosenttia, perussuomalaisista 58 ja keskustalaisista 49 prosenttia on täysin samaa mieltä siitä, ettei koulutuksesta pidä leikata lainkaan. Jokseenkin samaa mieltä on kokoomuslaisista 36, perussuomalaisista 32 ja keskustalaisista 35 prosenttia.

– Nuorten ja isänmaan kannalta on oleellista panostaa koulutukseen. Siksi koulutuksesta säästämistä on vältettävä, kun valtiontaloutta joudutaan tasapainottamaan tulevalla vaalikaudella, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toteaa.

– Sekä peruskoulu että ammatillinen kaipaavat lisää panostuksia. Toisin kuin vasemmistohallitus kuitenkin väittää, kaikkia ongelmia ei suinkaan korjata minkäänlaisella rahalla, vaan tekemällä perustavanlaatuisia muutoksia koulutuspolitiikkaan, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi.

– Julkisen talouden vahvistamistarve on 9 miljardia euroa kahden vaalikauden aikana. Siksi tässä vaiheessa mitään sopeutuskohdetta ei pidä rajata säästöjen ulkopuolelle, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko linjaa.

RKP:n edustajaehdokkaista 78 prosenttia, kristillisdemokraattien ehdokkaista 58 prosenttia ja Liike Nytin ehdokkaista 70 prosenttia on täysin samaa mieltä siitä, ettei koulutuksesta pidä leikata. Jokseenkin samaa mieltä on RKP:n ehdokkaista 18, kristillisdemokraattien 35 ja Liike Nytin 25 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat